Hoe ’toetsenbordnavigatie-vriendelijk’ is jouw website?

Meer dan 300.000 Nederlanders hebben een visuele beperking. Daarnaast is er ook een grote groep die geen computermuis kunnen of willen gebruiken. Denk hierbij aan mensen met spasme of RSI-klachten. Dit zijn mensen met klachten in de bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Zij gebruiken dus andere methoden om zich door je website of webshop heen te bewegen.

Hoe werkt dit in de praktijk?

We hebben een testcase gedaan met Tom. Tom is 67 jaar en slechtziend geboren. Hij ziet minder dan 1% en is dus maatschappelijk blind. Hij geeft aan dat hij alleen licht en donker van elkaar kan onderscheiden. Voor de test gaat hij naar Otto.nl en daar moet hij een leren bank van maximaal 2.70 meter breed kopen. Tom gaat met een computer aan de slag, wat betekent dat hij extra soft- en hardware nodig heeft.

Welke software gebuikt Tom?

De software die hij gebruikt is: een schermlezer. Deze software leest alles voor wat er op het scherm te zien is. Dit werkt uiteraard alleen als datgene wat op het scherm te zien is, bekend is voor de software. Onbekende symbolen of afbeeldingen zonder ALT-teksten of bijschriften zijn niet te herkennen voor de schermlezen. Aangezien hij blind is vanaf zijn geboorte, heeft hij braille leren lezen.

Welke hardware gebruikt Tom?

De hardware die hij gebruikt is: een brailleleesregel. Daar zitten bewegende puntjes in die de tekst omzet in brailleletters. Tom navigeert tijdens de opdracht alleen met zijn toetsenbord, brailleleesregel en op basis van de schermlezer. Met de juiste zoekwoorden lukt het Tom om de bewuste bank te bestellen via de webshop van Otto.nl.

Laura de Brouwer van Otto.nl

“We zijn natuurlijk heel blij dat de test gelukt is”, zegt Laura de Brouwer van Otto.nl. “Het was heel interessant om te zien hoe Tom door de webshop navigeerde en tegen welke obstakels hij aanliep. We hebben er veel van geleerd en gaan onze webshop nog verder optimaliseren. Iedereen moet immers bij ons kunnen shoppen.”

Wil je weten hoe toegankelijk jouw webshop is?

Test het zelf via ismijnsitetoegankelijk.nl

Foto van twee handen die een toetsenbord van een computer bedienen

Deze websitepagina is tot stand gekomen in samenwerking met Accessibility en Thuiswinkel.org