Als je zelf producten ontwikkelt, is het belangrijk om ook rekening te houden met de toekomstige gebruikers met een beperking. Design for all, wordt deze ontwerpfilosofie ook wel genoemd. Ontwerpen voor iedereen.
Het idee van ‘design for all’ (inclusief ontwerpen) is dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn je product te gebruiken. Onafhankelijk van zaken als leeftijd, functiebeperking of leesvaardigheid. In het ideale geval is iets zo ontworpen dat het geen gebruikersgroepen uitsluit en geen aanpassingen of hulpmiddelen nodig zijn. Een mooi voorbeeld is naadloos ondergoed. Dit werd ooit ontworpen voor scoliosepartiënten, en is nu een groot succes bij de Hema.
3 algemene tips voor als je een product gaat ontwikkelen.
Tip 1: verdiep je in de doelgroep
Leer de klanten kennen. Zorg dat je weet waarom zij het product gaan gebruiken, hoe zij dit doen en waar. Research op internet, marktonderzoek en klantpanels leveren waardevolle informatie op.
Tip 2: ga vanaf het begin met klanten in gesprek
Leg je eerste ideeën voor aan klanten. Betrek nadrukkelijk ook mensen met een beperking bij. Oplossingen die voor hen noodzakelijk zijn, blijken vaak handig voor iedereen. Je product wordt zo bruikbaar en gebruiksvriendelijk voor iedereen.
Tip 3: maak een prototype en laat deze testen
Het is voor de (toekomstige) klant vaak moeilijk voor te stellen hoe jouw (nieuwe of aangepaste) product te gebruiken is. Met prototypes maak je de mogelijkheden zichtbaar. Vraag bijvoorbeeld mensen die minder kracht in hun handen hebben of iemand die slechtziend is om het te testen. Overweeg om een testteam in te schakelen.
In dit artikel in de Volkskrant lees je meer over inclusief ontwerpen.