Toiletruimte

Mensen met een rolstoel of een looprek hebben vaak een aangepaste toiletruimte nodig. Ook voor diverse andere klanten en gasten is dit prettig.

Ga je een pand bouwen of verbouwen? Pak de ITstandaard 2018 erbij en probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Heb je geen grootschalige bouw- of verbouwplannen, ga dan alvast met deze 6 tips aan de slag. Soms zal het niet lukken het toilet toegankelijk te maken. Maak dan afspraken met een café of winkel in de buurt met een toegankelijk toilet. Begeleid zo nodig je klant of gast zo nodig er naar toe.

Tip 1: Zorg dat toilet goed bereikbaar is

Probeer eventuele drempels te overbruggen met een rijplaat of drempelhulp. Is de toiletruimte op een andere verdieping, dan is een (trap)lift nodig.

Tip 2: Maak een multifunctionele ruimte

In kleine panden is één aangepast toilet vaak voldoende. In grotere panden (of panden met meer verdiepingen) zijn soms meer aangepaste toiletten nodig. In deze ruimte kun je ook een opklapbare baby- of verzorgingstafel plaatsen. Zo wordt het een multifunctionele ruimte.

Tip 3: Pas de deur aan

De deur moet naar buiten openen. Zo kan de deur niet geblokkeerd raken bij een valpartij. Plaats aan de binnenkant van de deur een horizontale greep. Hiermee kan je klant of gast de deur makkelijker dichttrekken.

Tip 4: Zet handgrepen op de muren

Voor sommige mensen is het prettig als er handgrepen op de muur naast het toilet zetten.

Tip 5: Pas de kraan aan

Zorg voor een éénhendel- of automatische kraan. Ook is het prettig als er een automatisch handdoeksysteem en zeepdispenser zijn.

Tip 6: Plaats een kantelbare spiegel

Hang een kantelbare spiegel in e toiletruimte. Zo kunnen ook kleine mensen en mensen in een rolstoel zichzelf in de spiegel zien.
Aangepaste toiletruimte

Handige links

In de ITstandaard 2018 vind je duidelijke richtlijnen voor een toegankelijke toiletruimte.

Subsidiemogelijkheden voor ondernemers

Vragen of hulp nodig?

Ga naar de contactpagina