Drempelhulp

Veel winkels en horecabedrijven hebben een drempel bij de ingang. Een drempel van 2cm of hoger kan al problemen opleveren voor klanten en gasten die wat slechter ter been zijn. Ook voor mensen met een rolstoel, ouders met een kinderwagen of slechtziende mensen kan een drempel een reden zijn om jouw winkel of horecabedrijf over te slaan. Een drempelhulp biedt uitkomst.

Wat is een drempelhulp?

Een drempelhulp overbrugt de hoogteverschillen bij een drempel. Hierdoor kunnen je klanten of gasten veilig en zonder veel extra kracht over drempel lopen of rijden met een rollator, rolstoel of kinderwagen.

Waarom is deze eenmalige (beperkte) investering belangrijk?

Zelfs een onopvallende drempel van slechts 2cm kan al belemmerend zijn voor mensen die slecht ter been of rolstoelafhankelijk zijn. Een drempelhulp maakt je bedrijf voor een grote groep bezoekers toegankelijker en veiliger: rolstoelgebruikers, scootmobielers, mensen met kinderwagens of buggy’s, klanten met een rollator, mensen die slechter ter been zijn of een slechter zicht hebben.

De kosten voor een drempelhulp variëren van 25 tot enkele honderden euro’s. Daar krijg je wel wat voor terug: je bent toegankelijk voor een grotere groep klanten en gasten. Dat kan een hogere omzet en veel goodwill opleveren.

Hoe kies je een drempelhulp?

De keuze voor een drempelhulp is afhankelijk van de hoogte en breedte van de drempel en van de lengte van de uitloop (de ruimte voor de drempel). Meet deze maten goed op en zet ze bij voorkeur in een tekening. Maak ook een foto van de drempel, zodat de leverancier je kan adviseren. Ga minimaal uit van een 1:6 verhouding (hoogte : uitloop). Dat betekent dat een drempelhulp voor een drempel van 3cm hoog, minimaal 18cm lang (uitloop) moet zijn. Een drempelhulp met een relatief langere uitloop (1:10 bijvoorbeeld) is minder steil en daardoor eenvoudiger te overbruggen met bijvoorbeeld een rolstoel.

Drempelhoogte Verhouding Uitloop
3cm 1 : 6 18cm
3cm 1 : 10 30cm

Kosten

De kosten van een drempelhulp zijn vooral afhankelijk van materiaal, omvang en vorm (1, 2 of 3-zijdig) en of de drempelhulp binnen of buiten wordt geplaatst. Ook zal je keuze afhangen of je zoekt naar een permanente of verplaatsbare drempelhulp. Heb je een doorsnee drempel die niet bijzonder hoog is? Dan kun je voor een beperkt bedrag een kant-en-klare drempelhulp via internet bestellen. Het aanbod is groot, dus schroom niet om contact op te nemen met een leverancier voor advies. Je kunt een leverancier uiteraard ook vragen langs te komen voor het inmeten van een drempelhulp op maat.

Vier soorten drempelhulpen

Standaardmaten drempelhulp
raanplaat of rubber
Kant-en-klare voorziening
Geschikt voor 3-15 cm hoogteverschil
(3-6 cm / 6-9 cm / 9-12 cm / 12-15 cm)

Een standaardformaat drempelhulp van traanplaat

Modulaire drempelhulp
Bestaat uit losse onderdelen
Flexibel
Eenvoudig in elkaar te zetten

Drempelbrug of schuifpui
Kant- en klare voorziening
Geschikt voor kleine hoogteverschillen
Maat moet kloppen (minder flexibel)

Een drempelbrug

Verplaatsbare oprijplaten of oprijgoten
Ook geschikt voor grote hoogteverschillen
Compact en vaak opvouwbaar
Op meerdere locaties te gebruiken

Iemand in een rolstoel rijdt over een verplaatsbare oprijplaat

Ervaringen van ondernemers

Marieke Verhees: ‘Dankzij een op maat gemaakte oprijplaat kan iedereen nu zelfstandig de winkel in.’

Theo Hagethorn: ‘Met weinig inspanning kon ik al veel verbeteren. Zoals een plaatje over een drempel.’