Toegankelijke PDF’s

PDF-bestanden leveren regelmatig problemen op voor blinden en slechtzienden. De tekst wordt bijvoorbeeld niet herkend door screenreaders. Toegankelijke PDF’s zijn wél bruikbaar voor iedereen. Ze zijn bovendien goed vindbaar door zoekmachines. Je vindt hier 4 praktische tips.

Tip 1: Heb je wel een PDF-bestand nodig?

Het versturen van een PDF is heel makkelijk. Het plaatsen van een PDF op een website vaak ook. Toch is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: moet dit persé een PDF zijn? Een gewone tekstpagina op de website is voor veel mensen beter leesbaar. Kies hier dus bij voorkeur voor. Wil je je informatie per mail versturen, overweeg dan een Word-bestand in plaats van een PDF.

Tip 2: Vraag hulp van een expert

Veel ondernemers vinden het lastig om zelf goede toegankelijke PDF-documenten te maken. Begrijpelijk, want er komt wel wat bij kijken. Je kunt dit laten doen door een goede vormgever of webbouwer.

Tip 3: Optimaliseer het bronbestand

Een PDF is een bestand dat vanuit een ander bestand is gemaakt. Bijvoorbeeld vanuit Word, OpenOffice of Indesign. Ga je toch zelf aan de slag, optimaliseer dan je bronbestand. Op de website van Accessibilty lees je hoe je dit moet doen. Daarna zet je het bestand om naar PDF. Let op: die dit niet via ‘print-PDF’. Dit gaat ten koste van de toegankelijkheid.

Tip 4: Bewerk een bestaand PDF-bestand

Heb je geen bronbestand (meer), dan kun je vaak het PDF-bestand zelf bewerken. Met bijvoorbeeld Adobe Acrobat Professional kun je de toegankelijkheid van je PDF evalueren, repareren en verbeteren. Je hebt hiervoor wel de Professional versie nodig. Op de website van Accessibilty lees je hoe je dit moet doen.

Handige links

Handige tool voor de keuze van kleuren

Info over toegankelijke PDF’s van Accessibility

Vragen of hulp nodig?

Ga naar de contactpagina