Wat is HTML-code kwaliteit?
Websites worden gebouwd met behulp van een programmeertaal dat HTML heet. HTML staat voor HyperText Markup Language. Een HTML-code is een ‘technische opmaaktaal’ die bij alle websites gebruikt wordt om een stuk tekst op internetpagina’s te schrijven en ‘op te maken’. Het is daarmee de basis van iedere tekst op internet.
Je kunt het zo zien: een website bestaat volledig uit HTML-codes, dit geldt ook voor blogs en artikelen. Zo’n code geeft bijvoorbeeld het begin of einde van een pagina aan. Er schuilt op de achtergrond ook een HTML-code waar je op een website vetgedrukte teksten, linkjes, kopteksten, schuingedrukte teksten en alle andere bewerkingen ziet. Een HTML-code zorgt ervoor dat deze bewerkingen waar gemaakt worden.
Net zoals in iedere taal bepaalt de schrijver (ontwikkelaar) de kwaliteit van de tekst. De ene schrijver heeft veel meer woorden nodig dan de ander om hetzelfde te zeggen. De ene ontwikkelaar heeft veel meer codes nodig dan de ander. Hoe ‘schoner’ de code is, hoe minder tijd het laden van bijvoorbeeld een pagina kost. Dit zorgt er namelijk voor dat je website makkelijker door iedere browser, hulpsoftware, zoekmachine en vertaalprogramma gelezen kan worden.
Programmeren in een ‘schone’ HTML-code is een taak van je websitebouwer
Zorg er ook voor dat je website geprogrammeerd is in een ‘schone’ HTML-code. Een schone programmacode is vooral een taak van website-ontwikkelaars. Als je werkt met een extern bureau, vraag het aan hen om dit te controleren. Werk je zelf met een softwarepakket met standaard templates, controleer deze dan eerst op “valide html”.
Ben je benieuwd hoe jouw website scoort op (onder andere) HTML code-kwaliteit?
Doe de test via ismijnsitetoegankelijk.nl
De resultaten van deze test zijn door websitebouwer goed te lezen en helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de code.
Wil je de code-kwaliteit van je website verbeteren? Stel dan in ieder geval de volgende vragen aan je webbouwer.
Vraag 1:
Kun je de website zodanig bouwen dat alle webpagina’s volledig goedgekeurd worden door de W3C Validator? De W3C Validator is een tool die de HTML-code (taal) waarin de website geschreven is, controleert op grammaticafouten. De resultaten van deze test zijn ook door ontwikkelaars goed te lezen en helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de code.
Vraag 2:
Is de website volledig responsief met de mogelijkheid om te kunnen inzoomen tot 400% in het schermformaat 1280×1024 zonder dat er informatie ontbreekt? Voor sommige mensen is het noodzakelijk om in te zoomen op een webpagina. Het is dan wel belangrijk dat alle elementen op de pagina automatisch mee vergroten of te wel responsief zijn. Soms zie je dat elementen over elkaar heen schuiven, helemaal verdwijnen of niet mee vergroot worden.
Vraag 3:
Voldoet de website aan WCAG2.1 AA? En is dat aangetoond/ge-audit door een onafhankelijke derde partij?
We adviseren altijd om dit op te nemen in de overeenkomst. De WCAG2.1 AA zijn de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen waarop ook alle wetgeving rondom toegankelijkheid is gebaseerd. Als een website getoetst/ge-audit wordt op toegankelijkheid, door een onafhankelijke partij, dan worden deze richtlijnen gebruikt. Het is ook goed om in de overeenkomst met je websitebouwer op te nemen dat de te bouwen of te onderhouden website moet voldoen aan deze richtlijnen.
Deze websitepagina is tot stand gekomen in samenwerking met Accessibilty