Europese toegankelijkheidswet voor ondernemers

Het is de beurt aan de ondernemer!

Vanaf de zomer van 2022 zullen in Nederland digitale toegankelijkheidsrichtlijnen gaan gelden. Dit zijn de zogenaamde WCAG-richtlijnen die voor een groot gedeelte van de ondernemers in wetgeving wordt vastgelegd.

European Accessibility Act

Vanaf 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (Europese toegankelijkheidswet) formeel in, dit is internationale wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid. Dit betekent dat onder andere geldautomaten, financiële diensten en e-commerce-bedrijven (websites en webshops) digitaal toegankelijk moeten zijn. De wet kent ook uitzonderingen. Zo worden kleine ondernemingen vrijgesteld van bepaalde verplichtingen.

Je hebt als ondernemer formeel nog tot 28 juni 2025 om je website of webshop digitaal toegankelijk te maken. Ons advies is echter om hier niet zo lang mee te wachten. Moet je toch periodiek onderhoud plegen aan je website, neem dan toegankelijkheid direct mee. Dat scheelt je tijd en kosten richting 2025. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een toegankelijke website tot 15% extra klanten kan leiden.

De nieuwe richtlijn stelt eisen om een aantal producten en diensten toegankelijker te maken, zoals:

  • Tickets en incheckautomaten;
  • Geldautomaten en andere betaalterminals;
  • Pc’s en besturingssystemen;
  • Smartphones, tablets en tv-apparatuur;
  • Diensten voor consumentenbankdiensten;
  • E-books en speciale software;
  • E-commerce diensten;
  • Lucht-, bus-, spoor- en watervervoer voor passagiersvervoer, inclusief realtime reisinformatie.

Overheidswebsites – nu al digitaal toegankelijk

Sinds september 2020 moeten alle overheidswebsites digitaal toegankelijk zijn of moeten overheden laten zien wat zij doen om die situatie te bereiken. Vanaf juni 2021 geldt dit overigens ook voor mobiele apps van overheden. Dit betekent dat ook mensen met een visuele of ander type beperking vanaf deze data idealiter zélf online een paspoort moeten kunnen aanvragen, een aangifte bij de politie kunnen doen of zelf kunnen opzoeken wanneer het vuilnis in hun straat wordt opgehaald. Werk je als leveranciers voor de overheid? Dan zul je zeker deze vraag krijgen, de overheid moeten namelijk digitaal inkopen.

Digitale toegankelijkheid wordt de norm en biedt grote kansen

Het is raadzaam om nu al aan de slag te gaan met het toegankelijk maken van je website. Als je als overheid een bezoeker online ‘kwijtraakt’ is dat vooral heel lastig voor de bezoeker. Maar als je als ondernemer een klant kwijtraakt, betekent dat minder omzet én een ontevreden bezoeker die wellicht ergens anders zijn aankopen gaat doen. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Waarom zou je wachten als je nú al meer loyale en tevreden klanten kunt winnen?

Wil je weten hoe digitaal toegankelijk jouw website is?

Doe de test via ismijnsitetoegankelijk.nl