Ingangen en deuren

Mensen met een fysieke beperking kunnen vaak niet eens een winkel of horecabedrijf binnenkomen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat klanten en gasten zich al bij binnenkomst welkom voelen. Ook als ze een beperking hebben. Mensen met een kinderwagen hebben hier ook baat bij.

Ga je een pand bouwen of verbouwen? Pak de ITstandaard 2018 erbij en probeer ’toegankelijke’ keuzes te maken. Heb je geen grootschalige (ver)bouwplannen? Overweeg dan om met deze 7 tips aan de slag te gaan. Sommige zijn eenvoudiger dan je wellicht denkt. Lukken deze aanpassingen niet allemaal, dan kun je misschien op een andere manier je klant of gast assisteren.

Tip 1: Zorg ervoor dat de ingang goed te bereiken is

De route moet minimaal 90 centimeter breed zijn. Verwijder fietsen, reclameborden of andere objecten bij de ingang.

Tip 2: Plaats deurknoppen en deurkrukken op de juiste hoogte

Een deurknop of deurkruk op 90 tot 120 centimeter hoogte is voor de meeste mensen goed bedienbaar.

Tip 3: Voorkom grote hoogteverschillen

Maak drempels niet hoger dan 2 centimeter of zorg voor een andere oplossing, zoals een oprit, drempelhulp of wegneembare oprijplaat. Dit is ook prettig voor klanten of gasten met een kinderwagen.

Tip 4: Zorg dat deuren gemakkelijk opengaan

Met een automatische (schuif)deur die doormiddel van sensoren open en dicht gaat, maak je het mensen die mindervalide zijn een stuk makkelijker om je pand te betreden. Behalve dat het de toegankelijkheid vergroot is een automatische deur ook nog eens een stuk hygiënischer dan een handmatige variant.
Fragment van man in een rolstoel

Tip 5: Maak ingangen breed en hoog genoeg

Een toegankelijke ingang is minimaal 85 centimeter breed en 230 centimeter hoog. Het gaat om vrije doorgangsruimte, dus exclusief deurkozijnen, plinten, etc.

Tip 6: Intercom? Dan ook een alternatief

Heb je een deurbel met intercom? Dove mensen kunnen deze niet horen. Zorg bijvoorbeeld voor een videoverbinding.

Tip 7: Plak stickers op glazen deuren

Heb je deuren volledig van glas die niet automatisch openen? Klanten of gasten die slechtziend zijn, kunnen zich hieraan stoten. Plaats een goed zichtbare stickermarkering over de breedte van de deur op ongeveer een hoogte van 140 centimeter.

Handige links

De ITstandaard 2018 geeft duidelijke richtlijnen voor ontwikkelaars, architecten en bouwers.

Subsidiemogelijkheden voor ondernemers

Vragen of hulp nodig?

Ga naar de contactpagina