Hoe bekijken mensen met een beperking je website

Blinden werken vaak met screenreaders, die voorlezen wat er op het beeldscherm staat. Er zijn brailleleesregels die de informatie in braille weergeven. Vergrotingssoftware kan zowel tekst als afbeeldingen vergroten tot wel 32 keer de originele grootte. Mensen die de computermuis niet kunnen gebruiken, werken soms met software die spraak herkent. Anderen gebruiken het toetsenbord om door de website te navigeren.

Hiervoor is het belangrijk dat de software herkent hoe jouw bedrijfswebsite is opgebouwd. Dit stelt eisen aan de structuur, indeling en het gebruik van de juiste kopjes. Heb je video’s op je website? Voor doven en slechthorenden is ondertiteling nodig. Voor slechtzienden en blinden moet het geluid goed zijn, zij maken ook vaak gebruik van audio-descriptie.

Extra voordelen van een toegankelijke website

  • Beter vindbaar door Google en daardoor meer websitebezoekers.
  • Gebruiksvriendelijk voor iedereen.
  • Technisch optimaal, dus snel, ook bij traag internet.
  • Responsive webdesign, de weergave van de site past zich automatisch aan op het betreffende scherm en is dus beter bruikbaar op smartphones en tablets.

Hoe digitaal toegankelijk is jouw website?

Wil je een globale indicatie hebben van de aandachtspunten op jouw website?
Ga dan naar de zelfscan: ismijnsitetoegankelijk.nl en voer je domeinnaam (url) in.

Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. Let op: slechts een beperkt deel van de internationale toegankelijkheidscriteria kan betrouwbaar automatisch worden getest. De zelfscan geeft dus slechts een indicatie. 

De scan is ontwikkeld door MKB-Nederland, Thuiswinkel.org (de brancheorganisatie voor webwinkels) en Accessibility.

Test het zelf!

Ga naar de zelfscan