Assistentiehonden welkom

Assistentiehonden spelen een onmisbare rol in het leven van mensen met een fysieke of psychische beperking. Ze bieden niet alleen praktische hulp, maar vergroten ook de vrijheid en zelfstandigheid van hun bazen. Toch is er vaak nog onduidelijkheid over de rechten van mensen met assistentiehonden en de verplichtingen van ondernemers. Dit artikel biedt antwoorden op veelgestelde vragen en geeft waardevolle tips voor ondernemers.

Wat zijn assistentiehonden en wat doen ze?

Assistentiehonden zijn speciaal getrainde honden die mensen met een fysieke of psychische beperking ondersteunen. Ze helpen bijvoorbeeld door:

  • Blinde en zeer slechtziende mensen veilig langs obstakels te begeleiden.
  • Spullen aan te geven of deuren te openen voor mensen in een rolstoel.
  • Signalen op te vangen voor slechthorenden.
  • Emotionele steun te bieden bij aandoeningen zoals een post traumatische stress stoornis (PTSS) of autisme.
  • Mensen te waarschuwen wanneer er een epileptische aanval dreigt.

Dankzij assistentiehonden kunnen mensen met een beperking zelfstandiger deelnemen aan het dagelijks leven. In deze video vertellen mensen over de impact die een hulphond op hun leven heeft gemaakt.

De wetgeving: wat zijn de rechten van klanten met assistentiehonden?

Sinds 14 juli 2016 is het VN-verdrag inzake rechten van mensen met een handicap van kracht in Nederland. Dit verdrag garandeert gelijke toegang tot goederen, diensten en openbare ruimtes voor mensen met een beperking, inclusief hun assistentiehond. Volgens de Wet gelijke behandeling (Wgbh/cz) wordt het weigeren van een assistentiehond gezien als discriminatie. Ondernemers zijn verplicht om assistentiehonden toe te laten in hun zaak.

Lees hier meer over de wetgeving op de site van de Rijksoverheid.

Praktische tips voor ondernemers

Hoe herken je een assistentiehond?

Professioneel getrainde assistentiehonden dragen vaak een herkenbaar tuig of dekje. Scholen die zijn aangesloten bij Assistance Dogs International (ADI) en The International Guide Dog Federation (IGDF) verstrekken daarnaast een pasje met identificatie. Je kunt vriendelijk vragen naar deze identificatie, maar houd er rekening mee dat mensen het niet prettig vinden om hun beperking te moeten bewijzen.

Wat als klanten bang zijn voor honden of allergisch zijn?

  • Leg uit dat assistentiehonden professioneel getraind zijn en geen overlast veroorzaken. Ze blijven rustig en dicht bij hun baas.
  • Zorg waar mogelijk voor voldoende afstand tussen de hond en andere klanten.
  • Adviseer mensen met allergieën of angst om geen fysiek contact met de hond te maken.

Hygiëne en regelgeving

Veel ondernemers maken zich zorgen over hygiëne. Uit onderzoek blijkt echter dat de poten van assistentiehonden minstens zo schoon zijn als schoenzolen. Hulphonden zijn bovendien ingeënt, zindelijk en professioneel getraind. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat assistentiehonden toegestaan zijn in horecagelegenheden, inclusief zaken met een open keuken.

Communicatie en bewustwording

Het is belangrijk dat ondernemers en hun personeel goed op de hoogte zijn van de regels en omgangsvormen rondom assistentiehonden. Enkele aanbevelingen:

  • Informeer je personeel:
    Gebruik informatiematerialen van een hulphond is welkom of KNGF Geleidehonden om medewerkers te trainen of nodig een gastspreker met assistentiehond uit.
  • Maak zichtbaar dat assistentiehonden welkom zijn:
    Plaats bijvoorbeeld een sticker of bordje bij de ingang.
  • Blijf klantvriendelijk:
    Benader klanten met een assistentiehond altijd respectvol en vriendelijk.

Op de site Een hulphond is welkom vind je andere ondernemers die ervaringen en tips delen om de meest gastvrije keuze te maken. Voor álle klanten, dus ook die met een hulphond.

Veelvoorkomende misvattingen

Een hardnekkige misvatting is dat assistentiehonden onhygiënisch zouden zijn. In werkelijkheid zijn ze schoon, goed getraind en ingeënt. Ze veroorzaken geen overlast en blaffen niet. Ondernemers die twijfels hebben, kunnen in gesprek gaan met de eigenaar van de hond om oplossingen te vinden.

Assistentiehonden zijn meer dan huisdieren – ze zijn een essentieel hulpmiddel voor mensen met een beperking. Door deze honden te verwelkomen in je zaak, draag je bij aan een inclusieve samenleving. Zorg ervoor dat je personeel goed is voorbereid, communiceer duidelijk dat assistentiehonden welkom zijn, en blijf altijd oplossingsgericht in situaties met andere klanten. Zo kun je niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook een gastvrije omgeving creëren voor álle klanten.

Vragen of hulp nodig?

Ga naar de contactpagina