Inrichting en meubilair

De inrichting van een pand is belangrijk voor klanten en gasten met een beperking. Zelfstandig door de ruimte kunnen bewegen, naar het toilet kunnen gaan of comfortabel kunnen zitten is van belang.

Ga je een pand bouwen of verbouwen? Pak de ITstandaard 2018 erbij en probeer ’toegankelijke keuzes’ te maken. Heb je geen grootschalige bouw- of verbouwplannen, ga dan alvast om met deze 7 tips aan de slag. Ze zijn vrijwel allemaal relatief eenvoudig. Lukken deze aanpassingen niet allemaal, dan kun je je klant of gast wellicht op een andere manier assisteren.

Tip 1: Houd doorgangen vrij

Zet geen spullen voor deuren en nooduitgangen of in vluchtroutes. Dit helpt iedereen om bij calamiteiten het pand zo snel mogelijk verlaten. Voor mensen in rolstoel of bijvoorbeeld slechtziende mensen is dit nóg belangrijker.

Tip 2: Laat deuren niet half open staan

Slechtziende mensen zien een half geopende deur soms niet goed.

Tip 3: Markeer belangrijke routes

Zorg dat de belangrijke routes in het gebouw gemakkelijk te herkennen zijn. Zorg dat de markeringen voelbaar en zichtbaar zijn. Hiervoor zijn diverse mooie oplossingen beschikbaar.
Man in rolstoel in doe-het-zelf-zaak

Tip 4: Zorg voor geschikte tafels

Heb je tafels voor de klanten of gasten? Zorg ervoor dat minimaal één tafel op circa 75 centimeter hoogte is. Dit is een prettige hoogte voor iemand met een rolstoel. Bistrotafeltjes zijn voor mensen die slecht ter been zijn vaak ongeschikt.

Tip 5: Houd rekening met muziek

Wanneer er harde muziek te horen is of wanneer de televisie aan staat, kunnen slechthorenden lastig communiceren.

Tip 6: Oproepen visueel en auditief

Worden bezoekers opgeroepen? Zorg dat dit zowel op een display als via een geluidsinstallatie gebeurt.

Tip 7: Kies voor gladde, maar niet té gladde vloeren

Over een gladde vloer kunnen mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen zich makkelijker bewegen. Een té gladde vloer leidt echter tot uitglijders.

Handige links

De ITstandaard 2018 geeft duidelijke richtlijnen over deze onderwerpen.

Subsidiemogelijkheden voor ondernemers

Vragen of hulp nodig?

Ga naar de contactpagina