Tips voor evenementen

Een toegankelijk evenement levert je tevreden en méér bezoekers op. Het gaat immers niet alleen om de bezoeker met een handicap. Vaak kiezen complete vriendengroepen voor een goed toegankelijk evenement. Deze checklist met 7 thema’s helpt je om je evenement toegankelijk te maken voor iedereen.

Thema 1: locatiekeuze

 • Houd bij de keuze van de locatie rekening met (rolstoel)toegankelijkheid: parkeergelegenheid, toegankelijk toilet, lift, weinig/geen drempels.

Thema 2: inrichting

 • Zorg dat een deel van de zitplaatsen geschikt is voor rolstoelgebruikers. Sommigen kunnen in een gewone stoel zitten, anderen willen in hun rolstoel blijven zitten. Zorg bijvoorbeeld voor losse stoelen die je zo nodig kunt verwijderen.
 • Maak alle hoogteverschillen van 2 centimeter of meer (drempels, kabelgoten) berijdbaar met oprijplaten/drempelhulpen.
 • Zorg voor een duidelijk herkenbare looproute. Je kunt die markeren met pijlen op de vloer of met wegwijzers.
 • Wegwijzers moeten goed leesbaar zijn: grote letters in een kleur die goed afsteekt tegen de achtergrond.
 • Werk losse snoeren weg door ze met bijvoorbeeld tape af te plakken.
 • Verwijder obstakels. Kan dat niet, zorg er dan voor dat ze hoger zijn dan 60 centimeter en dat ze door een afwijkende kleur opvallen.
 • Balies en kramen zijn vaak te hoog voor kleine mensen of mensen in een rolstoel. Houd hier rekening mee.

Thema 3: communicatie

Thema 4: sprekers

Zijn er sprekers of presentatoren die beeldmateriaal gebruiken? Vraag hen de beelden kort te beschrijven.

Thema 5: vervoer

Regel je busvervoer voor de gasten, denk dan aan de toegankelijkheid van de bus en van de bushalte.

Thema 6: gastvrijheid

 • Je kunt overwegen om korting te geven aan begeleiders van mensen met een beperking.
 • Train je personeel om correct en waardig om te gaan met mensen met een beperking. Bekijk hier een aantal handige tips.
 • Zorg er voor dat de medewerkers op de hoogte zijn van de voorzieningen, zoals parkeren, toiletten, lift etc. en de regels rondom begeleiders. Denk hierbij ook aan de mensen in de horeca, beveiliging en de parkeerplaats.

Thema 7: specifieke aandachtspunten voor een buiten-evenement

 • Toiletwagens en dixies zijn vaak niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Houd hier rekening mee.
 • Looproutes buiten zijn het beste begaanbaar als ze verhard zijn. Je kunt hiervoor vlonders, rijplaten of honingraat matten gebruiken. Stro, houtsnippers of grind zijn niet geschikt.

Gelijkwaardige beleving

Bij evenementen draait het niet alleen om het zien van een show, maar vooral om het beleven ervan. Een gelijkwaardige beleving betekent dat alle bezoekers, ongeacht hun beperkingen, dezelfde kansen moeten hebben om volledig deel te nemen en te genieten van het evenement. Dit kan worden bereikt door toegankelijke voorzieningen te bieden zoals rolstoelvriendelijke paden, goede bewegwijzering en duidelijke parkeervoorzieningen. Door te zorgen voor inclusieve faciliteiten en diensten, creëren we een omgeving waarin iedereen kan genieten van de ervaring en zich welkom voelt.

Vragen?

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij de organisatie van je evenement? Je kunt terecht bij een aantal evenementenbureaus heeft zich gespecialiseerd in toegankelijke evenementen. Het boek ‘Maak je evenement toegankelijk voor iedereen’ kun je bestellen via de website van de auteur.