Verbeter je toegankelijkheid met ALT-teksten

Wat is een ALT-tekst (alternatieve tekst) precies?

Een ALT-tekst (ook wel ALT-tags genoemd) is een onzichtbare beschrijving van een afbeelding. Dit stukje tekst geeft informatie aan websitegebruikers met een visuele beperking over wat er op een afbeelding te zien is. De voorleesapparatuur die gebruikt wordt door slechtzienden leest voor wat er in de ALT-tekst beschreven staat. Zo weet de gebruiker ook wat er op een afbeelding staat. Het gebruik van alternatieve teksten is dus beter voor de toegankelijkheid van de website én voor de vindbaarheid in zoekmachines. Aangezien zoekmachines zoals Google veel waarde hecht aan toegankelijkheid en er weleens wordt geopperd dat Google zich gedraagt als iemand die doof en blind is, rankt Google websites die ALT-teksten goed inzetten hoger.

Wat is een goede ALT-tekst?

Een goede ALT-tekst beschrijft een afbeelding op zo’n manier dat mensen met een visuele beperking hem ook kunnen begrijpen. Houd er rekening mee dat de ALT-tekst wordt voorgelezen. Een opsomming van steekwoorden kan dus hinderlijk zijn. Het is prettiger als je een zin gebruikt om te omschrijven wat er op de afbeelding staat, zoals: “boodschappen in een winkelmandje” of “boeket rode rozen”.

Maar beschrijven wat je ziet, is niet altijd relevant. Wanneer je onderaan een webpagina een pijltje hebt dat naar rechts wijst en daarmee aangeeft dat je naar de volgende pagina gaat, heeft het weinig nut om ‘pijltje naar rechts’ in de ALT-tekst te zetten. Het zegt namelijk niet wat het pijltje doet. In dat geval kun je beter kiezen voor een ALT-tekst die aangeeft wat er gaat gebeuren, namelijk ‘ga naar de volgende pagina’.

Zo ziet een ALT-Tekst eruit

 

Soms is het plaatsen van een ALT-tekst niet nodig

Wanneer de afbeelding inhoudelijk niks toevoegt aan je pagina, bijvoorbeeld omdat het om een sfeerbeeld gaat, is een ALT-tekst niet altijd nodig en kan deze zelfs voor veel afleiding zorgen. Voor de toegankelijkheid hoef je dan geen ALT-tekst te plaatsen, maar voor je SEO is het wel weer relevant. Maak dus per afbeelding de afweging welke achtergrondinformatie je wel of niet opneemt in je ALT-tekst.

ALT-teksten bij grafieken en infographics

Een ALT-tekst plaats je overigens niet alleen bij afbeeldingen, maar ook bij grafieken, diagrammen en infographics. Het kan ervoor zorgen dat de ALT-tekst bestaat uit een flinke lap tekst. Om dat te voorkomen kun je ervoor kiezen om de ALT-tekst op een aparte pagina te plaatsen.

Ben je benieuwd of de ALT-Teksten op jouw website goed vermeld staan?

En ben je benieuwd naar de algemene toegankelijkheid van jouw website of webshop?

Doe de test via ismijnsitetoegankelijk.nl

Deze websitepagina is tot stand gekomen in samenwerking met Accessibilty