Een goede verpakking beschermt het product, is aantrekkelijk én is gebruiksvriendelijk. Houd bij de ontwikkeling van de verpakking ook rekening met gebruikers die bijvoorbeeld slechtziend zijn of minder kracht in hun handen hebben. Deze ontwerpfilosofie heet design for all.
Gebruiksvriendelijke verpakking
Het idee van ‘design for all’ (inclusief ontwerpen) is dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn je product te gebruiken. Onafhankelijk van zaken als leeftijd, functiebeperking of leesvaardigheid. In het ideale geval zijn er geen hulpmiddelen nodig. Een mooi voorbeeld van een gebruiksvriendelijke verpakking, is de deksel van het groentepotje op de afbeelding hieronder (bron: Volkskrant). Dankzij een nieuw ontwerp is er minder kracht nodig om de deksel open te draaien. En dat is voor alle gebruikers prettig.
Je vindt hier 4 algemene tips voor de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke verpakking.
Tip 1: Maak de opening goed zichtbaar
Is het in één oogopslag duidelijk waar de opening zit?
Tip 2: Voorkom dat de klant kracht moet zetten
Zorg dat de gebruiker niet te veel kracht hoeft te gebruiken en niet te precies te werk hoeft te gaan om de verpakking open te maken.
Tip 3: Maak duidelijk hoe het product geopend moet worden.
Dit kan vaak prima op de verpakking zelf, bijvoorbeeld met pijlen of lipjes.
Meer informatie over design for all is te lezen in dit artikel in de Volkskrant.
Tip 4: Maak een prototype en laat deze testen
Vraag bijvoorbeeld iemand die slechtziend is om het te testen. Of iemand met minder kracht in zijn handen. Overweeg om een testteam in te schakelen.