Ontwerp verpakking

Een goede verpakking beschermt het product, is aantrekkelijk én is gebruiksvriendelijk. Houd bij de ontwikkeling van de verpakking ook rekening met gebruikers die bijvoorbeeld slechtziend zijn of minder kracht in hun handen hebben. Deze ontwerpfilosofie heet design for all.

Gebruiksvriendelijke verpakking

Het idee van ‘design for all’ (inclusief ontwerpen) is dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn je product te gebruiken. Onafhankelijk van zaken als leeftijd, functiebeperking of leesvaardigheid. In het ideale geval zijn er geen hulpmiddelen nodig. Een mooi voorbeeld van een gebruiksvriendelijke verpakking, is de deksel van het groentepotje op de afbeelding hieronder (bron: Volkskrant). Dankzij een nieuw ontwerp is er minder kracht nodig om de deksel open te draaien. En dat is voor alle gebruikers prettig.

Links: een pot groente met een gewone draaidop. Sommige mensen hebben een hulpmiddel nodig om de pot open te draaien. Rechts: een pot heeft met een aangepast deksel, waarvoor minder kracht nodig is. Bron: Volkskrant

Je vindt hier 4 algemene tips voor de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke verpakking.

Tip 1: Maak de opening goed zichtbaar

Is het in één oogopslag duidelijk waar de opening zit?

Tip 2: Voorkom dat de klant kracht moet zetten

Zorg dat de gebruiker niet te veel kracht hoeft te gebruiken en niet te precies te werk hoeft te gaan om de verpakking open te maken.

Tip 3: Maak duidelijk hoe het product geopend moet worden.

Dit kan vaak prima op de verpakking zelf, bijvoorbeeld met pijlen of lipjes.

Meer informatie over design for all is te lezen in dit artikel in de Volkskrant.

Tip 4: Maak een prototype en laat deze testen

Vraag bijvoorbeeld iemand die slechtziend is om het te testen. Of iemand met minder kracht in zijn handen. Overweeg om een testteam in te schakelen.

Vragen of hulp nodig?

Ga naar de contactpagina