Voorbeelden van B1-teksten

Heldere communicatie is belangrijk voor jouw succes als ondernemer. B1-teksten maken jouw boodschap begrijpelijk voor een breder publiek. Maar hoe zien B1-teksten er precies uit?   

Lees hier hoe je stap voor stap een B1-tekst schrijft.

1. Eenvoudige taal

B1-teksten bevatten simpele en alledaagse woorden die iedereen kent. Wil je op B1-niveau schrijven? Vermijd dan vaktaal, woorden met een abstracte betekenis en woorden met meer dan 3 lettergrepen. 

C1-woorden B1-woorden 
Complicatie Probleem
Optimaliseren Verbeteren
Implementeren Uitvoeren
Verstrekken Geven
Indien Als/wanneer
Significant Belangrijk
Essentieel Nodig
Ter inzage Om in te kijken
Concept Idee
Betreffende Over
Relevant Belangrijk

2. Actief schrijven

Teksten op B1-niveau bevatten vaak actieve zinnen.  Actieve zinnen zijn belangrijk omdat ze duidelijk en direct zijn. Ze laten meteen zien wie iets doet. Actieve zinnen zijn ook vaak korter en krachtiger, waardoor de tekst vlotter leest. Schrijf zoveel mogelijk actief en vermijd passieve zinnen met veel hulpwerkwoorden (zoals hebben, worden, zijn en kunnen). 

Voorbeeld 1:  

 • Passieve zin: De wedstrijd werd gewonnen door het team.  
 • Actieve zin: Het team won de wedstrijd. 

Voorbeeld 2:  

 • Passieve zin: De brief wordt morgen verstuurd.  
 • Actieve zin: We versturen de brief morgen. 

Voorbeeld 3:  

 • Passieve zin: De taart is gemaakt door mijn moeder.  
 • Actieve zin: Mijn moeder maakte de taart 

3. Naamwoordstijl

Veel teksten bevatten (onbewust) naamwoordstijl. Dit betekent dat werkwoorden worden omgezet in zelfstandig naamwoorden. Dit maakt zinnen langer en moeilijker. Het zorgt voor abstracte taal die minder direct is. Voor B1-niveau is het beter om korte, duidelijke zinnen met actieve werkwoorden te gebruiken. 

Voorbeeld 1:  

 • Naamwoordstijl: De implementatie van het nieuwe systeem gebeurde gisteren. 
 • Werkwoordstijl: We implementeerden het nieuwe systeem gisteren. 

Voorbeeld 2:  

 • Naamwoordstijl: De reparatie van de auto vond gisteren plaats.  
 • Werkwoordstijl: We repareerden de auto gisteren. 

Voorbeeld 3:  

 • Naamwoordstijl: De bespreking van de plannen vindt vanmiddag plaats.  
 • Werkwoordstijl: We bespreken de plannen vanmiddag. 

4. Structuur

Deel teksten op in kleinere, makkelijk leesbare delen. Kopjes en opsommingen maken een tekst duidelijker en helpen de lezer snel de belangrijkste informatie te vinden. Gebruik opsommingen om belangrijke punten extra te benadrukken. Hieronder vind je een voorbeeld van een tekst zonder structuur en van een tekst met structuur door  

Tekst zonder structuur 

Titel: Het belang van genoeg water drinken

Het is belangrijk om elke dag genoeg water te drinken. Water helpt je lichaam gezond te blijven en zorgt ervoor dat je organen goed werken. Mensen vergeten vaak om voldoende water te drinken. Het is goed voor je huid en helpt bij de spijsvertering. Ook kan het drinken van water helpen bij gewichtsverlies. Veel mensen drinken liever frisdrank of sap, maar deze dranken bevatten vaak veel suiker en calorieën. Water bevat geen calorieën en is daarom een betere keuze. Het is belangrijk om te weten hoeveel water je dagelijks nodig hebt. De hoeveelheid kan variëren afhankelijk van je leeftijd, geslacht en hoeveel je beweegt. Probeer altijd een fles water bij je te hebben. Zo vergeet je niet om te drinken.  

Tekst met structuur 

Titel: Het belang van genoeg water drinken

Waarom water belangrijk is 

Het is belangrijk om elke dag genoeg water te drinken. Water helpt je lichaam gezond te blijven en zorgt ervoor dat je organen goed werken. Het is ook goed voor je huid en helpt bij de spijsvertering. Daarnaast kan water helpen bij gewichtsverlies. 

Veelgemaakte fouten 

Mensen vergeten vaak om voldoende water te drinken. In plaats daarvan drinken ze liever frisdrank of sap, maar deze dranken bevatten veel suiker en calorieën. 

Voordelen van water 

 • Water bevat geen calorieën en is daarom een betere keuze dan frisdrank of sap. 
 • Het helpt bij het afvallen. 
 • Het ondersteunt je algemene gezondheid.

5. Korte zinnen

Bij een tekst met te veel lange zinnen haakt een lezer snel af. Een goede tekst bestaat daarom uit korte én langere zinnen. Schrijf je langere zinnen? Gebruik dan verbindingswoorden voor samenhang, zoals ‘dus’, ‘toch’ en ‘maar’ voor samenhang. In het eerste voorbeeld hieronder zie je een tekst met lange zinnen en weinig verbindingswoorden. In het tweede voorbeeld zijn de zinnen korter gemaakt en zijn er verbindingswoorden toegevoegd. 

C1-niveau: 

Hydratatie is cruciaal voor het behouden van een optimale gezondheid, aangezien water een fundamentele rol speelt in vrijwel alle lichaamsfuncties. Onvoldoende waterinname kan leiden tot uitdroging, wat tal van gezondheidsproblemen kan veroorzaken, variërend van verminderde cognitieve prestaties tot ernstige nierproblemen. Hoewel veel mensen zich hiervan bewust zijn, geven velen de voorkeur aan suikerhoudende dranken boven water, ondanks de nadelige effecten op de gezondheid. Het is essentieel om je dagelijkse waterconsumptie te optimaliseren, vooral in een moderne levensstijl waarin men vaak vergeet om voldoende te drinken. Door simpelweg een fles water bij de hand te houden, kan men gemakkelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water bereiken en zo een gezondere levensstijl ondersteunen. 

B1-niveau: 

Water drinken is belangrijk voor je gezondheid, omdat water helpt bij bijna alle lichaamsfuncties. Als je niet genoeg water drinkt, kun je uitdrogen. Dat kan problemen geven, zoals slechter denken en nierproblemen. Veel mensen weten dit, maar kiezen toch voor zoete drankjes in plaats van water. Dit is slecht voor je gezondheid. Daarom moet je elke dag genoeg water drinken. In het dagelijks leven vergeet je dit vaak. Als je altijd een fles water bij je hebt, drink je genoeg en blijf je gezond.