Theo Hagethorn: ‘Ik wil dat Villa Amalia volledig toegankelijk is’

Theo Hagethorn is eigenaar van een ‘vorstelijke’ vergaderlocatie in Baarn: Villa Amalia. Hij laat zien dat óók een historisch pand volledig toegankelijk kan zijn voor mensen met een beperking. “De meeste aanpassingen waren klein en konden we gewoon zelf doen.”

Woonhuis van prins Hendrik

Theo: “In 1865 erfde prins Hendrik, broer van koning Willem III, een stuk grond. Hierop liet hij Villa Amalia als woonhuis bouwen. Jaren later kwam er een hotel in het pand en in 1964 het kantoor van de NCRV. Sinds 1998 is het in mijn bezit. Ik verhuur een deel van het pand als kantoorruimte, het andere deel als vergaderlocatie. We hebben een eigen restaurant voor onze gasten.”

‘Ik wil volledig toegankelijk zijn’

“In mijn vrije tijd werk ik voor de Bart de Graaff Foundation. We ondersteunen jonge mensen met een lichamelijke beperking bij het starten van een eigen bedrijf. Door dit werk ben ik gaan inzien waar mensen met een beperking de hele dag door tegenaan lopen. Drempels, stoepjes, deuren… echt heel veel. Ik heb toen besloten dat Villa Amalia volledig toegankelijk moet zijn. Voor iedereen. Ik wil aan alle voorwaarden voor het keurmerk voldoen.”

Keuring en adviesrapport

“Een keurmeester van Ongehinderd heeft ons pand grondig bekeken. Bij zo’n keuring wordt alles opgemeten, van de deuren tot het stijgingspercentage van de oprit. Daarna kreeg ik een advies over de benodigde aanpassingen. Heel overzichtelijk: wat zijn de verplichtingen voor het keurmerk, en wat is daarnaast nog wenselijk. Ik wil gewoon dat het goed is, dus ik doe alles van de lijst. Het is nu bijna klaar en dan ga ik het keurmerk aanvragen.”

Als je zelf geen beperking hebt, sta je er niet bij stil welke obstakels er voor je gasten zijn.

Vooral kleine aanpassingen

“Het gaat vooral om kleine aanpassingen die ik zelf met mijn klusjesman kan doen. Veel dingen waar ik zelf nooit bij stil gestaan had. De voorste rand van de traptreden bijvoorbeeld. Door ze wit te schilderen, is de trap veel beter zichtbaar voor slechtzienden. Of een plaatje over een drempel. De plek van het bord bij de gehandicaptenparkeerplaats. Bewegwijzering. Een stopcontact voor een scootmobiel. Met weinig inspanning kon ik al veel verbeteren.”

Elektrische rolstoel in lift

“Drie aanpassingen waren wel tijdrovend – en ook kostbaar. De lift bijvoorbeeld. De deur was breed genoeg voor een gewone rolstoel, maar niet voor een elektrische. Ook het bedieningspaneel bleek op de verkeerde plek te zitten. De knop aan de buitenkant ook. De intercom heeft nu een rechtstreekse verbinding met de alarmcentrale.”

Aangepast toilet en nieuwe oprit

“Het toilet was een ander groot project. De toiletruimte in het souterrain heb ik grondig laten verbouwen. Daarvoor hebben we zelfs een wand moeten verplaatsen. Het derde grote project was de oprit voor rolstoelen aan de achterkant van het gebouw. De oude voldeed niet aan de richtlijnen. Inmiddels ligt er een nieuwe oprit. ”

‘Laat een keuring doen!’

“De belangrijkste tip die ik voor andere ondernemers heb: laat zo’n keuring doen! Als je zelf geen beperking hebt, sta je er niet bij stil welke obstakels er in je bedrijf zijn. Zo’n keuring opent echt je ogen. En ga daarna gewoon aan de slag. Niet lullen, maar doen. Je hoeft echt niet direct voor het keurmerk te gaan. Er zijn genoeg dingen waar je zo mee aan de slag kunt. En daar profiteren je klanten en gasten direct van. “

 

Website Villa Amalia

Website Bart de Graaff Foundation

Website Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Naar overzicht ervaringen

Webinar: ‘Al klaar voor 2025? Toegankelijkheidseisen van eindapparatuur voor telecommunicatiediensten én telecommunicatiediensten’

Werkbezoek gemeente Zaltbommel tijdens MKB Toegankelijke Route

Webinar: kennissessie gastvrije toegankelijke binnensteden – 25 maart