Kiki Baumann: ‘Onze medewerkers maken het échte verschil’

Stadsbrasserie De Utrechter wil er zijn voor alle Utrechters. “Onze medewerkers zijn daarbij heel belangrijk. Door mee te denken en zorgen weg te nemen, hoeven onze gasten zich alleen maar bezig te houden met zich gast te voelen.”

Geen drempels

De Utrechter is gevestigd in een historisch pand in de Utrechtse binnenstand en opende eind 2017 haar deuren. Kiki Baumann: “We willen een breed publiek aantrekken. Dat was dan ook het uitgangspunt bij de verbouwing. De ingang was al heel breed met openslaande deuren, dat was een goed begin. We hebben een breed gangpad door de hele zaak gemaakt. Gasten met een rolstoel, scootmobiel of driewieler hebben hierdoor volop ruimte. We hebben geen drempels en niveauverschillen meer, alles is toegankelijk.”

Lift

“Op de begane grond hebben we een goed aangepast toilet gemaakt. Dat is ruim genoeg om met een rolstoel te kunnen draaien en heeft zelfs een alarmeringskoord. Op de bovenverdieping van het pand is de Social Impact Factory gevestigd. Zij houden zich bezig met sociaal ondernemen. We werken veel samen en gebruiken regelmatig hun vergader- en workshopzalen. Dankzij een goede lift kan iedereen eenvoudig naar boven.”

Oog voor de gast

“Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers oog hebben voor de gast. Dat ze, ondanks dat het druk is, de extra aandacht geven die een gast nodig heeft. Dat gaat ook over hoe je iemand benadert, bijvoorbeeld als je ziet dat hij wat extra tijd nodig heeft. We leren de medewerkers dat ze ook aan de gast kunnen vragen wat hij prettig vindt of nodig heeft. Ze krijgen daarvoor trainingen en we geven feedback. We zijn heel open en daardoor voelen medewerkers zich ook zeker.”

Iemand met een beperking moet net zo snel op een plek kunnen zitten als onze andere gasten.

Snelheid

“Soms kunnen we al voorzien wat een gast nodig. Als iemand met een rolstoel binnen komt, dan weten de medewerkers hoe ze bijvoorbeeld een tafel of stoel kunnen wegschuiven. Dat hoeven ze niet eerst te overleggen met een collega. Ze kunnen direct schakelen en zo de zorgen van de gast wegnemen. Iemand met een beperking moet net zo snel op een plek kunnen zitten als onze andere gasten. Ze komen hier immers om te genieten.”

Overal terecht kunnen

“Gasten weten ons inmiddels goed te vinden, ook gasten met beperking. En we krijgen van hen terug dat het prima werkt bij ons. Natuurlijk hopen we altijd dat mensen terugkomen. Toch hoop ik vooral dat mensen met een handicap gewoon bij ieder café of restaurant terecht kunnen en niet altijd naar dezelfde plek hoeven. Gelukkig zijn er in Utrecht veel horecazaken die het goed doen qua toegankelijkheid!”

Online toegankelijkheid

“We zijn nu een jaar open en hebben ons vooral gericht op de fysieke toegankelijkheid en op het personeel. We hebben er eigenlijk nooit bij stil gestaan of onze website wel toegankelijk is voor bijvoorbeeld slechtzienden of blinden. Voor een deel van de gasten begint het bezoek aan een restaurant immers al thuis. Waarschijnlijk kunnen we op dat vlak nog wel het nodige verbeteren. Dat lijkt mij een mooie en belangrijke vervolgstap voor ons.”

Gastgericht

“Mijn tips voor andere restaurants? Natuurlijk is het belangrijk om drempelvrij te zijn en genoeg ruimte te hebben. Maar ik snap ook dat dat niet altijd kan. Mijn belangrijkste advies is daarom: zorg dat je personeel gastgericht is en op het juiste moment de tijd neemt om extra aandacht te geven aan de gasten. Zorg dat ze weten wat ze kunnen doen, zodat de gast ook echt gast kan zijn.”De Utrechter

Website De Utrechter

Naar overzicht ervaringen

Webinar: MKB Toegankelijke Routes in de Binnensteden – 23 mei

Paul van Workum: “Ook apps horen voor iedereen toegankelijk te zijn”

Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften aangenomen door Eerste Kamer