Primark: “Toegankelijkheid hoort bij wie wij zijn”

Toegankelijkheid staat bij Primark altijd hoog op de agenda. Voor de internationale modeketen is het geen nieuw thema, maar een essentieel onderdeel van het dagelijks werk. “We zijn er voor iedereen, dus moet ook iedereen toegang hebben tot onze winkels,” zegt senior communicatiemanager Christine Braun. “Het pact was een uitgelezen kans om te toetsen wat goed gaat en waar we nog kunnen leren. Elke winkel van Primark beschikt bijvoorbeeld al over aangepaste paskamers en speciale kassa’s. Maar hoe navigeert iemand met een visuele beperking door de winkel?”

Primark is deelnemer aan het Pact Toegankelijk Winkelen, een initiatief van het programma MKB Toegankelijk van MKB-Nederland. Het pact richt zich op het creëren van een toegankelijke winkelervaring voor iedereen.

Toegankelijkheid als kern van D&I

Toegankelijkheid is een vaste waarde binnen de Diversity & Inclusion-strategie van Primark. Dat beperkt zich niet tot de fysieke winkel. Ook collecties, campagnes, modellen, fotografen, evenementen en het sollicitatieproces worden kritisch bekeken op toegankelijkheid en inclusie. Braun: “Dat doen we niet alleen. Hiervoor werken we samen met specialisten en deskundigen op dit gebied. Zo werken we in het Verenigd Koninkrijk met AccessAble en hebben we van elke winkel een digitaal toegankelijkheidspaspoort. We omarmen toegankelijkheid niet alleen, we koesteren het – en dat voel je.”

Interne verankering: van global team tot winkelvloer

Primark heeft een wereldwijd D&I-team dat het thema toegankelijkheid verankert in de hele organisatie. In Nederland is de algemeen directeur actief betrokken als sponsor van het internationale D&I-netwerk. Daarnaast is er een stuurgroep waarin leiderschap wordt betrokken bij de koers. Winkelteams worden getraind en op de winkelvloer wordt in zogeheten ‘huddles’ regelmatig aandacht besteed aan het thema. Via nieuwsbrieven en interne presentaties wordt ook dit traject actief gedeeld met collega’s.

Braun: “Iedereen is benieuwd. Het onderwerp leeft bij ons. We zien het pact niet alleen als kans om het goede voorbeeld te geven, maar vooral als een manier om zelf te leren. De fysieke scan vonden we verfrissend. Soms blijken kleine uitdagingen makkelijk op te lossen. De directe samenwerking met ervaringsdeskundigen vonden we bijzonder. Er gaat een wereld voor je open.”

Een inclusieve winkelervaring voor iedereen

Wat betekent toegankelijkheid concreet voor de winkel? Braun hoopt dat klanten met een beperking nu al prettig winkelen bij Primark, maar weet zeker dat het na dit traject nog beter wordt. “Signing is bijvoorbeeld een aandachtspunt. En we waarderen directe feedback: spreek ons gerust aan in de winkel!”

In de toekomst ziet Braun een winkel voor zich waarin alle kleine aanpassingen uit het rapport zijn doorgevoerd en waar elke klant zelfstandig zijn of haar weg vindt. “Een toegankelijkheidspaspoort per winkel, zoals we dat in het Verenigd Koninkrijk doen, zou ook hier veel kunnen bijdragen.”

Voor bedrijven die nog twijfelen om met toegankelijkheid aan de slag te gaan, is ze duidelijk: “Maak het belangrijk. Het is niet erg als je nog niet alles op orde hebt – als je maar begint.”

Naar overzicht ervaringen

Theater de Spiegel getoetst op toegankelijkheid

Ihab Laachir over de toegankelijkheid van streamingsdiensten: “Zonder audiodescriptie is een film lastig te volgen”

Holland & Barrett: “Toegankelijkheid hoort bij gezond leven”