Toegankelijk

winkelen uit eten overnachten lunchen borrelen naar de bios musea bezoeken

Voor ondernemers die toegankelijk willen zijn
voor iedereen.

MKB Toegankelijke Route

De komende periode gaan we zo veel mogelijk ondernemers helpen bij het optimaliseren van de toegankelijkheid van hun bedrijf.

Dat doen we door diverse winkelgebieden te toetsen op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Toegankelijk ondernemen is van belang voor zowel het winkelend publiek met en zonder beperking als voor de ondernemer.

Kies op de overzichtskaart hiernaast een gemeente, filter op een categorie naar keuze en zoom in. Wat je ziet is een helder overzicht van alle locaties die tijdens de ‘MKB Toegankelijke Route’ zijn getoetst. De kaart geeft inzicht in welke winkelgebieden we zijn geweest, waar we op dit moment aanwezig zijn én waar we nog naartoe gaan.

Wat doen we tijdens de ‘MKB Toegankelijke Route’?

Lees het hier

Over MKB Toegankelijke Route

Wist je dat ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland een beperking hebben?

Door de vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe. De toegankelijkheid van jouw onderneming is voor deze groep erg belangrijk. Mensen die slechtziend, doof of rolstoel gebonden zijn willen, net als alle andere mensen, zo zelfstandig mogelijk op pad.

Daarom zijn we aan de slag gegaan met de MKB Toegankelijke Route in jouw gemeente! We helpen ondernemers met het toegankelijk(er) maken van hun onderneming. Ook brengen we de toegankelijkheid van de openbare ruimte in kaart.

De MKB Toegankelijke Routes komen voort uit het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland. We bezoeken 150 winkelgebieden door heel Nederland en helpen ondernemers naar een erkend gouden niveau van toegankelijkheid. Ongehinderd is de partij die namens VNO-NCW en MKB-Nederland de toetsing van alle locaties voor haar rekening neemt.

Wat houdt ‘de MKB Toegankelijke Route’ voor de deelnemers in? 

 • Gespecialiseerde keurmeester
  Winkels en ondernemingen worden door een gespecialiseerde keurmeester getoetst op toegankelijkheid. 
 • Persoonlijk advies op maat
  Je ontvangt een persoonlijk advies op maat én we begeleiden je zodat je zelf met de toegankelijkheid van je onderneming aan de slag kunt gaan. Met vaak kleine aanpassingen kunnen grote stappen worden gezet. 
 • Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid
  Zodra je onderneming aan het basisniveau toegankelijkheid voldoet, ontvang je het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid. Meer info op: www.keurmerktoegankelijkheid.nl. 
 • Één landelijk overzicht
  Alle MKB Toegankelijke Routes komen in één landelijk overzicht te staan. Je locatie is dan zichtbaar voor een grote groep mensen met een beperking. 
 • Afsluitend netwerkevenement
  We sluiten de MKB Toegankelijke Route af met een leuk netwerkevent. Na aanmelding kunnen we hier meer informatie over delen. 
 • Deelname
  Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar tijdens de MKB Toegankelijke Route.

Aanmelden MKB Toegankelijke Route

Ben jij ondernemer, wil je toegankelijk ondernemen en zijn we binnenkort bij jou in de buurt met de MKB Toegankelijke Route? Meld je hier dan alvast aan!

Ben je werkzaam bij een gemeente en heb je interesse in een MKB Toegankelijke Route? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met je.

Aanmelden voor:(Vereist)

Laatste nieuws

Wij zoeken ambassadeurs

Wil jij ons helpen bij het project de ‘MKB Toegankelijke Route’? In dit project toetsen we locaties en de openbare ruimte van gemeenten op toegankelijkheid. Hiervoor zijn we op zoek naar mensen met een beperking die ons hierbij willen ondersteunen. Als ambassadeur beoordeel je locaties in een winkelgebied in jouw gemeente. Je stimuleert ondernemers om deel te nemen aan de ‘MKB Toegankelijke Route’ én je draagt bij aan een inclusieve maatschappij. Meer informatie? Neem contact met ons op via: mkbtoegankelijk@ongehinderd.nl

Gemeente Zaltbommel: “De MKB Toegankelijke Route is een concrete stap in de uitvoering van onze Lokale Inclusie Agenda”

De gemeente Zaltbommel en haar ondernemers zetten zich actief in voor een toegankelijke omgeving voor mensen met een beperking. Dit streven wordt ondersteund door initiatieven zoals de MKB Toegankelijke Route, waarbij de gemeente samenwerkt met MKB Toegankelijk en Ongehinderd om ondernemers te helpen hun bedrijf toegankelijker te maken. Ed Goossens, wethouder economie van de gemeente Zaltbommel, en Liesbeth Sluijter-Duits, beleidsondersteuner met focus op ervaringsdeskundigheid, toegankelijkheid en laaggeletterdheid, delen inzichten over deze initiatieven.

Deelnemers en wethouders aan het woord over MKB Toegankelijke Route

In 2023 zijn er in totaal 446 ondernemingen in 22 winkelgebieden getoetst op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Er zijn in totaal 39 bronzen en 40 zilveren keurmerken van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijk uitgereikt. Dit was uiteraard een momentopname. Het aantal zal de komende periode na nieuwe meetmomenten verder toenemen. We blijven de deelnemende ondernemers begeleiden om te komen tot minimaal het basisniveau toegankelijkheid. Zowel Ondernemers, ondernemersverenigingen, belangenorganisaties en gemeenten zijn erg enthousiast. De ‘MKB Toegankelijke Route’ heeft aangezet tot ambitieuze plannen voor de toekomst voor alle partijen.

Inmiddels is in 2024 de MKB Toegankelijke Route doorontwikkeld en zullen we tot en met 2025 in totaal 150 winkelgebieden diverse gemeenten in Nederland toetsen op het ‘gouden’ niveau van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.

Neem contact met ons op

Wil je meer informatie ontvangen over de MKB Toegankelijke Route? Neem dan contact op met Nienke Bouw projectmanager bij uitvoerend partner Ongehinderd:

06-58813969

mkbtoegankelijk@ongehinderd.nl