MKB Toegankelijk > Ervaringen > Wibra zet toegankelijkheid centraal: “We willen er echt voor iedereen zijn”
Wibra zet toegankelijkheid centraal: “We willen er echt voor iedereen zijn”
Tijdens een informatiesessie van brancheorganisatie INretail werd de oproep gedaan voor deelnemers aan het Pact Toegankelijk Winkelen van MKB Toegankelijk. Charlotte Timmermans, medewerker Corporate Social Responsibility (CSR) bij Wibra, herkende meteen de waarde: “Social compliance is voor ons al een belangrijke pijler. Meestal richt je je dan op processen aan de voorkant van de keten, maar dit was een kans om ook aan de klantzijde iets te betekenen.”
Wibra is deelnemer aan het Pact Toegankelijk Winkelen, een initiatief van het programma MKB Toegankelijk van MKB-Nederland. Het pact richt zich op het creëren van een toegankelijke winkelervaring voor iedereen.
Charlotte Timmermans, medewerker CSR bij Wibra.
Oud versus nieuw winkelconcept
In april vond de toegankelijkheidsscan plaats in twee verschillende Wibra-filialen: één met een ouder winkelconcept en één volgens het nieuwe ontwerp. Die keuze was bewust. “We wilden toetsen of de keuzes die we maken in het nieuwe concept ook bijdragen aan een betere toegankelijkheid,” vertelt Timmermans.
De scans werden begeleid door ervaringsdeskundigen met verschillende beperkingen: iemand met een rolstoel, een rollatorgebruiker en iemand met een visuele beperking. De eerste reacties waren positief. “Ze vonden het prettig winkelen. Natuurlijk zijn er altijd kleine verbeterpunten, maar de basis was goed.”
Meer dan alleen fysieke toegankelijkheid
De winkelscan richtte zich niet alleen op fysieke toegankelijkheid, maar ook op sociale en digitale aspecten. Met dat laatste onderwerp was Wibra al actief bezig: het e-commerce team werkt aan een verdiepend project op het gebied van digitale toegankelijkheid. “De webshop is in coronatijd in no time uit de grond gestampt en bleek een succes, maar er is daardoor nog wel wat werk aan de winkel. We willen ook digitaal graag iedereen kunnen voorzien van een prettige winkelervaring.”
Timmermans: “Binnen Wibra wordt toegankelijkheid breed gedragen. Een multidisciplinair team – met mensen van onder andere MVO, HR, facilitair en e-commerce – begeleidt het traject. De voortgang wordt gedeeld via het personeelsmagazine ‘WIJ’. Daarin vertellen we over de winkelscan, zodat collega’s weten dat dit leeft binnen het bedrijf.”
Van bewustwording naar opleiding
Naast communicatie via het magazine werkt Wibra aan een meer structurele verankering van toegankelijkheid. Begin dit jaar lanceerde het bedrijf een interne academie met trainingsmodules. “We zijn van plan om ook een module over toegankelijkheid toe te voegen. Zo kunnen we medewerkers echt handvatten bieden in hoe ze het verschil kunnen maken op de winkelvloer.”
Voorbereiding op toekomstige regelgeving
Hoewel sommige aanpassingen in Nederland nog niet verplicht zijn, anticipeert Wibra daar al op. “In Frankrijk is bijvoorbeeld een rolstoelkassa verplicht. Wij hebben besloten om die in Nederland nu ook standaard op te nemen in nieuwe winkels.” Het is een van de voorbeelden waaruit blijkt dat Wibra graag op tijd inspeelt op ontwikkelingen, in plaats van pas te reageren als het moet.
Wat betekent toegankelijkheid voor Wibra? “Dat je er bent voor iedereen,” zegt Timmermans. “Ongeacht leeftijd, beperking of portemonnee. Ons assortiment proberen we daar ook op aan te passen. Maar het gaat verder: het gaat erom dat iedereen zich welkom voelt in onze winkels.”
Kleine aanpassingen, groot verschil
Wibra hoopt dat hun deelname ook anderen inspireert. “We kunnen niet zeggen hoe andere ketens naar ons kijken, maar we kunnen wel het goede voorbeeld geven. Door mee te doen, door het serieus te nemen, laten we zien dat toegankelijkheid belangrijk is.”
Voor organisaties die nog twijfelen of ze zich met toegankelijkheid bezig moeten houden, heeft Timmermans een duidelijke boodschap: “Alleen al beginnen met bewustwording en het ophalen van informatie is ongelooflijk waardevol. Natuurlijk kun je niet alles in één keer veranderen, maar juist de quick wins maken al een groot verschil. En de inzichten van ervaringsdeskundigen geven je een ander, menselijk perspectief op je winkel.”
Met de naderende deadline van 28 juni 2025 voor de European Accessibility Act (EAA), wordt digitale toegankelijkheid niet alleen een wettelijke eis, maar ook een commerciële kans.