Jos van Alphen: ‘Maatschappelijk verantwoord én toekomstgericht’

Joyce van Holst en Jos van Alphen van Kwalitaria in Best leggen uit waarom het voor hun de normaalste zaak van de wereld is dat het cafetaria toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.

Rolstoel of slecht ter been

Jos: “Ik vind dat je maatschappelijk verantwoord moet ondernemen. Daarnaast moet je toekomstgericht denken. Ruim 11 procent van onze bevolking is moeilijk ter been of zit in een rolstoel. Dat is een grote groep en als ondernemer vind ik die interessant.

Gastvrije horeca

“Mensen in een rolstoel komen zelden alleen. Er is altijd wel een begeleider bij, of familie. Dat genereert omzet. Wij staan genoemd in de gids Welkom. Daarin staan de meest gastvrije horeca-ondernemingen. Het zegt dus wel wat als je daar als snackbar tussen staat.

Ruim 11% van onze bevolking is moeilijk ter been of zit in een rolstoel. Dat is een grote groep en als ondernemer vind ik die interessant.

Kosten

“Ik heb destijds een beroep gedaan op de stimuleringsregeling van de gemeente. Daar moet je nogal wat voor regelen, maar de tegemoetkoming is mooi meegenomen. Ik weet niet wat het financieel oplevert, maar het kost zeker omzet als je niet toegankelijk bent. Dan belemmer je een groep mensen om binnen te komen. Je doet jezelf tekort als je niet voldoet aan de vraag van toegankelijkheid.”

Nieuwbouw

“We zaten in een nieuwbouwfase. Ik ging van een heel kleine fastfoodservice naar een eetwinkel met honderd zitplaatsen. We hebben meteen gekeken hoe mensen met een rolstoel bij ons naar binnen zouden kunnen komen en een zitplaats konden innemen. Een extra nooddeur werd een invalide-ingang en we creëerden een invalidetoilet. De 100 zitplaatsen zijn zo ingericht, dat mensen die moeilijk ter been zijn gemakkelijk plaats kunnen nemen. Onze menukaart is ook in braille voor blinden en slechtzienden. ”

Tevreden klanten

“De klanten zijn tevreden. Mensen in een rolstoel kunnen bij heel veel gelegenheden in ons dorp niet naar het toilet. Bij ons wel. Alle zitplaatsen zijn gemakkelijk toegankelijk. Voor mensen die een dieet volgen, hebben wij glutenvrije producten en een caloriechecker.”

Vooruit kijken

“In een stad waar de vierkante meters duur zijn, is het lastiger voor ondernemers om aan toegankelijkheid te voldoen. Dat begrijp ik goed. Aan de andere kant: je moet vooruit kijken. Als je er van tevoren rekening mee houdt, zijn er niet zoveel extra kosten. Als je toch een nieuw toilet moet maken, waarom dan niet meteen een rolstoelvriendelijk toilet?”

Website Kwalitaria Van Alphen

Naar overzicht ervaringen

Gemeente Zaltbommel: “De MKB Toegankelijke Route is een concrete stap in de uitvoering van onze Lokale Inclusie Agenda”

Wat houdt de European Accessibility Act nou eigenlijk écht in?

Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland