Foto van een geschilderde rolstoel voor de deur van de supermarkt

Rolstoelpad blijkt groot succes: ‘Waar een likje verf al toe leidt’

April Ranshuijsen was er goed klaar mee: elke keer als het Nijmeegse GroenLinks-raadslid boodschappen deed, kwam ze met haar rolstoel nauwelijks de supermarkt in en uit door de wildgroei aan fietsen. Kon er niet een pad komen voor mensen met een rolstoel of scootmobiel, vroeg ze zich af. Haar experiment blijkt een succes. “Er is geen gebrek aan onwil, maar mensen zijn zich niet bewust van het probleem.”

Hoewel er bij de ingang van de supermarkt keurig rekken staan, komt Ranshuijsen er vaak rondslingerende fietsen tegen. “Op bepaalde tijdstippen is het erg druk en is er niet genoeg ruimte. Dan worden de fietsen gewoon neergegooid”, vertelt ze aan Editie NL.

Toen ze een paar weken geleden voor de zoveelste keer vast kwam te staan, was ze er klaar mee. “Ik had net boodschappen gedaan. Toen ik naar buiten reed, kwam ik de supermarkt niet uit. Ik was helemaal ingebouwd en moest terug om mensen te vragen om de fietsen te verwijderen. Dat was voor mij de druppel.”

Ter plekke heeft ze de manager van de supermarkt erbij geroepen om het gesprek aan te gaan. “Een schilder uit de buurt ving het op en stelde voor om een kruis te schilderen op de weg”, vertelt Ranshuijsen. Hoewel ze het een sympathiek idee vond, was ze niet direct enthousiast. “We focussen dan te veel op een verbod. Dat doet niet zoveel met mensen. Dus zei ik: wat nou als je een rolstoel schildert in plaats van een kruis?”

De supermarkt liet er geen gras over groeien: twee dagen later was het rolstoelpad gerealiseerd. “Inmiddels zijn we een paar weken verder en kan ik stellen: het werkt. Vanaf moment één werd het pad vrijgehouden”, vertelt ze vol enthousiasme. “Niet alleen erg fijn voor rolstoelgebruikers zoals ik, maar ook voor ouderen met een scootmobiel en mensen met kinderwagens. Ik krijg veel leuke en dankbare reacties.” Ook op social media stroomt haar inbox over.

Bewustzijn creëren

Dat het pad functioneert zoals gehoopt, bewijst voor Ranshuijsen dat er geen sprake is van onwil. “Mensen moeten alleen even bewust gemaakt worden. Ze beseffen niet dat sommigen meer ruimte nodig hebben. Het is niet nodig om met het vingertje te wijzen en een verbod in te stellen. Mensen moeten het zich alleen even realiseren.”

Zelf heeft het gemak waarop het is gelukt haar wel verbaasd. “Waar alleen een likje verf al toe kan leiden. Ik word hier blij van, want dit biedt kansen. We kunnen vaker proberen mensen op deze manier te sturen. Als ze zich eenmaal bewust zijn van het probleem, heb je die belijningen op een gegeven moment misschien niet eens meer nodig. Het zou fijn zijn als dat er uiteindelijk ook toe leidt dat er niet zomaar midden op de stoep lantaarnpalen en vuilnisbakken worden geplaatst.”

Ranshuijsen hoopt dat haar rolstoelpad op meer plaatsen zal worden getest. “Ik wil niet zeggen dat dit dé oplossing is en dat het overal op deze manier moet. Maar het is het proberen waard.”

Bron: EditieNL
Foto: April Ranshuijsen

Naar overzicht nieuwsberichten