Foto van een wandelend gezin met een kind in een rolstoel

Landal GreenParks wil haar ambitie ‘vakantie voor iedereen’ waarmaken

Landal GreenParks gaat samenwerken met Ongehinderd, een maatschappelijk gedreven onderneming, die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. De Ongehinderd app en website geeft mensen met een beperking altijd en overal inzicht in de toegankelijkheid van publieke locaties. Beide organisaties hebben een gezamenlijke ambitie, namelijk: ‘Vakantie voor iedereen’. De vakantieaanbieder speelt in op demografische ontwikkelingen en streeft naar een brede toegankelijkheid van haar parken en bungalows. Belangrijk onderdeel daarvan is het toegankelijk(er) maken van accommodaties en voorzieningen voor mensen met een beperking.

Toetsing op toegankelijkheid

Met de gratis app en website van Ongehinderd kunnen mensen met een beperking de toegankelijkheid van publieke locaties bekijken. Ongehinderd richt zich zowel op mensen met een lichamelijke beperking, als op mensen met zintuiglijke, (licht) verstandelijke beperkingen en mensen met een assistentiehond. Een keuringsteam van Ongehinderd toetst de locaties in opdracht van gemeenten en bedrijven. Daarnaast is Ongehinderd de uitvoerende partij voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.

Als Landal zijn we blij dat de toegankelijkheid van onze parken met een breder publiek gedeeld wordt

Landal is verheugd over de samenwerking met Ongehinderd: “In ons land hebben circa 1,4 miljoen mensen een matige of ernstige lichamelijke beperking, waarvan 400.000 ernstig. Deze groep wil graag op vakantie, maar doet dit vaak niet uit onzekerheid over wat men op de locatie gaat aantreffen of omdat een locatie niet toegankelijk is. De app en website van Ongehinderd kunnen veel van die onzekerheid wegnemen. En als Landal zijn we natuurlijk blij dat de toegankelijkheid van onze parken met een breder publiek gedeeld wordt,” aldus Anneke Mezger, Director Facilities & Projects bij Landal GreenParks.

De eerste twee parken die door het keuringsteam getoetst zijn, zijn Landal Port Greve (Zeeland) en Landal De Vers (Noord-Brabant). Maar mensen met een lichamelijke beperking kunnen via de app ook zelf een review geven op het door hen bezochte park.

“Ongehinderd leven en zorgeloos genieten, dat is waar we bij Ongehinderd voor staan. Dat geldt natuurlijk ook voor de vakantie. Want iedereen, beperking of niet, wil ongehinderd naar Landal kunnen. Dankzij deze samenwerking zullen we het aantal locaties waar men ongehinderd kan genieten uitbreiden,” aldus directeur en medeoprichter Gerard de Nooij van Ongehinderd. Na een dwarslaesie ten gevolge van een motorongeval ervaart hij als rolstoeler welke drempels het leven biedt en met Ongehinderd wil hij verbetering van de toegankelijkheid van locaties bewerkstelligen.

Foto van een wandelende man en blinde vrouw met hulphond

Drie categorieën aanpassingen

Landal GreenParks richt zich al een aantal jaren op het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. Op alle nieuwbouw parken worden standaard aangepaste woningen gepland, maar ook bij renovatie van bestaande accommodaties wordt gelet op aanpassingen aan een breder gebruik, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van vlakke inloopdouches. Landal GreenParks onderscheidt drie categorieën aangepaste accommodaties: breed toegankelijk voor gasten die minder goed ter been zijn; extra toegankelijk voor rolstoelgebruikers en speciaal toegankelijk, als het compleet voldoet aan alle toegankelijkheidscriteria, inclusief een hoog/laagbed en een onderrijdbare keuken.

Speciale concepten: Visionvilla, Gehoorvilla en Longvilla

Ook zijn er speciale accommodatieconcepten voor gasten met zicht- of gehoorproblemen, of die aan luchtwegaandoeningen lijden. Zo beschikken Landal Landgoed ’t Loo (Gelderland) en Landal Hoog Vaals (Limburg) over een zogeheten Visionvilla, speciaal bestemd voor gasten met een visuele beperking. Bij de inrichting is gewerkt met duidelijke contrasten, er is een geavanceerd verlichtingssysteem en aangepaste apparatuur. In en om het centrumgebouw is belijning aangebracht en de parkinformatie wordt in braille en grote letters aangeboden. De bungalow is voorzien van een omheinde tuin.

Landal Rabbit Hill en Landal Heihaas (Veluwe) beschikken over Gehoorvilla’s, voor gasten met een gehoorbeperking. Deze speciale bungalow voor slechthorenden is voorzien van een aantal slimme aanpassingen, maar ook extra functionele en leuke elementen. Zo is er een ringleiding voor weergave van radio-, dvd- en tv-geluid. De rookmelder is gekoppeld aan een wek- en waarschuwingssysteem. Dit systeem zorgt voor alarmering via intense lichtsignalen en een trilsignaal onder de matras. De wekker werkt ook op deze manier. Bij de receptie op Landal Rabbit Hill kan men ook gebruikmaken van de ringleiding.

Op een groot aantal parken beschikt Landal over bungalows voor mensen met luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD, de zogeheten Longvilla. Deze bungalows zijn voorzien van gladde vloerbedekking zoals laminaat- en tegelvloeren. Bij de keuze van het materiaal voor gordijnen en meubels zijn de richtlijnen van het Longfonds leidend geweest. Op een aantal parken is geen open haard in de accommodatie. De bungalows zijn volledig rookvrij en huisdieren zijn niet toegestaan. Daarnaast volgt de schoonmaakdienst speciale instructies bij het schoonmaken van de longvilla.

Nierdialyse, thuiszorg en mantelzorg

Op een tiental parken van Landal GreenParks kunnen nierpatiënten terecht voor vakantiedialyse in samenwerking met nabijgelegen ziekenhuizen. Via partnerorganisatie Comfortzorg kan thuiszorghulp (verpleging en hulpmiddelen) op het vakantieadres worden aangeboden en op Landal De Waufsberg worden vakanties georganiseerd waarbij mantelzorgers worden ontzorgd, terwijl In Harmony zorgt voor een dagbesteding voor de zorgvrager.

Naar overzicht nieuwsberichten