Foto uitschuifbare rolstoelbank

Getest op Zwarte Cross: uitschuifbare bank voor rolstoelgebruikers

Steeds meer festivals besteden aandacht aan de toegankelijkheid van het evenement voor mindervalide bezoekers, bijvoorbeeld door het neerzetten van een rolstoelpodium. In het Gelderse Lichtenvoorde, waar 18 t/m 21 juli de Zwarte Cross losbarst, gaan ze dit jaar nog een stap verder. Voor het eerst wordt een innovatieve uitschuifbare rolstoelbank getest, waarmee men mindervalide bezoekers een betere en socialere festivalervaring wil bieden.

Innovatieve oplossing

Samen met vier mede-ontwerpers van de HKU (Hogeschool voor de kunsten Utrecht) ontwikkelde Yara Roosendaal de uitschuifbare rolstoelbank. Het project begon met de vraag vanuit een expertisecentrum voor zorghulpmiddelen, vertelt Roosendaal. “Zij wilden weten hoe festivals toegankelijker te maken zijn voor rolstoelgebruikers. Navraag bij de doelgroep leerde dat hun grootste frustraties op festivals voortkomen uit het verschil in oog- en spreekhoogte tussen rolstoelgebruikers en niet-rolstoelgebruikers. Zo is het idee van de rolstoelbank ontstaan: een uitschuifbare zitting in het wiel van de rolstoel, die het mogelijk maakt om op gelijke hoogte naast de rolstoelgebruiker te kunnen zitten. En dat kan natuurlijk ook buiten het festivalterrein van enorme waarde zijn.”

De Zwarte Cross is een ideale testomgeving

Tijdens de Zwarte Cross wordt getest hoe de innovatie aanslaat bij het publiek. Een spannend moment voor de ondernemers. “Bij het doorontwikkelen van de rolstoelbank is het cruciaal om de doelgroep zo veel mogelijk te betrekken. De Zwarte Cross is daarom een ideale testplek: zo’n festival zit vol met sociale momenten waarop de rolstoelbank goed tot zijn recht kan komen”, zegt Roosendaal.

Bekijk hier de video over de uitschuifbare rolstoelbank

Naar overzicht nieuwsberichten