Campagnebeeld met de tekst 'vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken?' weergegeven.

Zelfscan ismijnsitetoegankelijk.nl uitgebreid met meer meetpunten

Digitale zelfscan doorontwikkeld!

Twee jaar geleden introduceerden het programma MKB Toegankelijk van MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org de handige zelfscan. De tool maakt het mogelijk om snel te beoordelen hoe jouw website of webshop scoort op het gebied van toegankelijkheid. De zelfscan is verder ontwikkeld, met meer meetpunten en uitgebreider, gepersonaliseerd advies.

Wat is nieuw?

Er wordt nu duidelijk aangegeven welke afbeeldingen een alt-tekst missen, welke teksten begrijpelijker kunnen en waar de technische code verbetering nodig heeft. Het doel van deze zelfscan is om ondernemers bewust te maken van het belang van digitale toegankelijkheid en de wettelijke verplichting, en om ze te motiveren om verbeteringen door te voeren.

De tool beoordeelt websites op de volgende onderdelen:

  • Alt-teksten – er wordt weergegeven hoeveel alt-teksten ontbreken en de nieuwe feature is dat er nu ook wordt weergegeven bij welke afbeeldingen deze ontbreekt.
  • Gebruiksvriendelijkheid – er wordt onder andere een analyse gedaan van de structuur, het kleurcontrast en de schaalbaarheid van de website
  • Leesbaarheid: het leesniveau van de teksten wordt beoordeeld en door een nieuwe feature is nu ook zichtbaar welke teksten niet leesbaar genoeg zijn en hoe ze verbeterd kunnen worden.
  • Code-kwaliteit: er wordt beoordeeld of de HTML-code overzichtelijk is. Door de nieuwe feature is het nu ook duidelijk welke code niet goed is weergegeven.

Hoe werkt de digitale zelfscan?

De zelfscan controleert de toegankelijkheid van de ingevoerde webpagina. De scan controleert dus niet de volledige website maar alleen de webpagina (URL) die is ingevoerd. De testresultaten worden op een niet-technische wijze gepresenteerd en geven vooral een indicatie van de mate van toegankelijkheid van de website.

Vanaf 28 juni 2025 wordt het verplicht om je website, webshop of app volledig toegankelijk te maken. Deze wettelijke verplichting zorgt ervoor dat digitale producten en diensten toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen. Maar hoe weet je of jouw website al voldoet aan deze eisen? Test het eenvoudig via www.ismijnsitetoegankelijk.nl en ontvang direct praktisch advies om je website te verbeteren.

Online shoppen niet voor iedereen vanzelfsprekend

Online toegankelijkheid is cruciaal. Miljoenen Nederlanders ervaren moeilijkheden bij het navigeren op websites of webshops. Of het nu gaat om visuele beperkingen, leesproblemen of motorische uitdagingen, een toegankelijke website zorgt ervoor dat iedereen zelfstandig kan surfen en winkelen. Hierbij is het belangrijk dat websites, webshops en apps voldoen aan diverse criteria, zoals herkenbaarheid door screenreaders, voldoende contrast, ondertitelde video’s en bediening via het toetsenbord. De zelfscan toetst dus websites op al deze onderdelen.

15% extra potentiële klanten

Het toegankelijk maken van je website is niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid, het biedt ook commerciële kansen. Ongeveer 15% van de Nederlanders heeft te maken met een beperking. Door je website toegankelijk te maken, vergroot je je bereik en potentieel ook je klantenbestand. Bovendien verbetert de toegankelijkheid van een website de algehele prestaties. Zo worden toegankelijke websites beter gevonden in Google en laden ze sneller, wat kan leiden tot hogere conversiepercentages.

Toegankelijk bedrijfsleven

De Europese Toegankelijkheidsrichtlijn, gepubliceerd in 2019, stelt duidelijke eisen aan de toegankelijkheid van (digitale) producten en diensten. Deze richtlijn is een belangrijke stap op weg naar een inclusiever Europa, waar iedereen, ongeacht beperkingen, volwaardig kan deelnemen aan de digitale samenleving. Vanaf 28 juni 2025 is het naleven van deze richtlijn verplicht voor alle EU-landen.

Benieuwd hoe jij scoort? 

Ben je benieuwd hoe jouw website scoort op het gebied van digitale toegankelijkheid? De zelfscan op www.ismijnsitetoegankelijk.nl biedt snel inzicht. Door je webadres in te vullen, krijg je binnen enkele seconden te zien op welke punten jouw website of webshop verbeterd kan worden. Dit geeft je als ondernemer, maar ook als UX-designer, website ontwikkelaar en contentspecialist een duidelijk startpunt om aan de slag te gaan met het verbeteren van je digitale toegankelijkheid.

Naar overzicht nieuwsberichten