Foto van alle wethouders

Wethouders ontvangen resultaten MKB Toegankelijke Route

Van 30 augustus t/m 8 oktober 2021 is het programma MKB Toegankelijk aanwezig geweest in het Rijk van Nijmegen en is het eerste blok van het project de ‘MKB Toegankelijke Route’ gestart. Tijdens het slotevent op 9 oktober, kregen de wethouders Fleuren, Peters, Schoenaker en Houben van gemeenten Berg en Dal, Mook & Middelaar, Heumen en Beuningen de resultaten van de route uitgereikt.

Erkend basisniveau

Van de in totaal 83 deelnemende ondernemers die getoetst én geadviseerd zijn op het behalen van een erkend basisniveau van toegankelijkheid, hebben 20 winkeliers en (horeca) ondernemers het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid behaald. 13 hebben zelfs hoger gescoord dan het basisniveau. De komende periode zullen nog meer aanpassingen worden verricht en keurmerken worden uitgereikt. Alle deelnemers zijn zich ervan bewust dat toegankelijker ondernemen niet alleen slim is om te doen maar dat toegankelijk ondernemen daadwerkelijk loont.

Voorbeelden

Met de 41 aanpassingen aan of in de bedrijfspanden en de aanwezige voorzieningen, zijn grote stappen gezet in het toegankelijk maken van de ondernemingen en de openbare ruimte. Voorbeelden van aanpassingen die doorgevoerd zijn, zijn bijvoorbeeld; het aanbrengen van een drempelhulp voor de deur, bestickering van ramen en deuren of het verbreden van gangpaden.

Wethouder Fleuren; het gaat vaak om kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Denk bijvoorbeeld bij overnachtingsaccommodaties aan het standaard laag hangen van de douchekop, zodat iemand in een rolstoel zelfstandig gebruik kan maken van de douche.

Wethouder Houben; naar aanleiding van de ‘MKB Toegankelijke Route’ hebben we een voucherregeling in het leven geroepen voor ondernemers die aan de slag willen gaan met toegankelijkheid. Inmiddels hebben al 20 ondernemers gebruik gemaakt van de regeling. Binnenkort gaan we aan slag met de toegankelijkheid van openbare gebouwen.

Routekaart

De locaties die zijn getoetst zijn online terug te vinden via mkbtoegankelijkeroute.nl.
Mensen met een beperking kunnen de landelijke routekaart raadplegen als zij een toegankelijk dagje uit willen. 

Naar overzicht nieuwsberichten