Werkbezoek bij Amac met Jacco Vonhof en Guusje ter Horst

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof bracht samen met Guusje ter Horst, bestuurlijk aanjager voor het programma ‘Onbeperkt Meedoen’ van het ministerie van VWS een werkbezoek aan Amac in Utrecht.

Amac is een Apple Premium Reseller met 50 vestigingen door het hele land. Het onderwerp van gesprek tijdens het werkbezoek; de toegankelijkheid van Apple producten en diensten voor mensen met een beperking.

Wij  onderschrijven de kernwaarden van Apple. Onze visie is dat we er met onze producten en diensten willen zijn voor iedereen. Lucas Swaans – salesmanager Amac Pro

Accessibility een wereld van mogelijkheden

In een wereld waar technologie steeds meer geïntegreerd raakt in ons dagelijks leven, is het van cruciaal belang dat deze technologie voor iedereen toegankelijk is. Apple is al decennia een voorloper op het gebied van toegankelijkheid, met als doel om hun producten en diensten voor iedereen bruikbaar te maken, ongeacht hun fysieke of cognitieve capaciteiten. Tijdens het werkbezoek werden de toegankelijkheidsfuncties die Apple producten en diensten bieden gedemonstreerd.

Demo van toegankelijkheidsfuncties

Een van de meest geprezen toegankelijkheidsfuncties van Apple is ‘voiceover’. Deze schermlezer biedt blinden en slechtzienden een auditieve interface om hun Apple-apparaten te bedienen. Voiceover beschrijft wat er op het scherm gebeurt en stelt gebruikers in staat om met behulp van gebaren en spraakopdrachten moeiteloos door apps en menu’s te navigeren. Hierdoor kunnen mensen met visuele beperkingen e-mails lezen, sociale media bijhouden en bijvoorbeeld videogesprekken voeren.

Een ander voorbeeld was voor mensen met beperkte motorische vaardigheden biedt Apple ‘schakelbedieningen’. Hiermee kunnen gebruikers hun apparaten bedienen met behulp van aangepaste schakelaars, zoals fysieke knoppen, hoofdbewegingen of zelfs oogbewegingen. Deze aanpassingen stellen mensen met fysieke beperkingen in staat om de volledige functionaliteit van hun Apple-apparaten te gebruiken, waardoor ze bijvoorbeeld met gemak tekstberichten kunnen typen, apps kunnen openen en muziek kunnen afspelen.

Technologie kent geen barrières

Apple heeft zichzelf gevestigd als een leider op het gebied van toegankelijkheid in de technologie-industrie door voortdurend te innoveren en te investeren in functies die de levens van mensen met beperkingen verbeteren. Of het nu gaat om visuele, motorische, cognitieve of auditieve uitdagingen, Apple-producten en -diensten zijn ontworpen om een inclusieve en toegankelijke ervaring te bieden voor iedereen. Een mooi voorbeeld dat volledig in de lijn ligt met de Europese toegankelijkheidsrichtlijn die vanaf 2025 voor veel bedrijven gaat gelden.

Bekijk de video van het werkbezoek bij Amac hieronder.

Naar overzicht nieuwsberichten