Foto van het bedieningspaneel van een gele geldautomaat

Touchscreen en spraakfunctie voor nieuwe Geldmaat-automaten

Geldmaat gaat haar automatenpark vernieuwen door ongeveer 60 procent van de automaten tot eind 2024 te vervangen met geheel nieuwe exemplaren. De vernieuwde automaten werken op dezelfde wijze, maar hebben een gewijzigd uiterlijk. Ze beschikken over enkele nieuwe toepassingen, waaronder een zonwerend touchscreen ter vervanging van knoppen, een dubbel uitgiftepunt voor gevelautomaten, en spraakondersteuning voor alle automaten.

Touchscreen en aanraakknoppen

Verspreid over 2024 rolt Geldmaat een nieuwe geldautomaat uit door heel Nederland. Elke Geldmaat krijgt een touchscreen met goed zichtbare aanraakknoppen. Ook zit er een ingebouwde spraakmodule in, die geactiveerd wordt door een hoofdtelefoon of oordopjes in te pluggen. Zodra de spraakmodule actief is, krijgt het scherm een donkere achtergrond met gele letters en zie je een toetsenblok om de pincode in te typen.

Testteam

Een testteam onderzocht begin dit jaar de bruikbaarheid van het apparaat en bracht advies uit. Tot alle automaten zijn vervangen, is het niet precies bekend welke functies beschikbaar zijn bij welke geldautomaat. Op de website van Geldmaat kunnen gebruikers opzoeken welke Geldmaat-automaten zich in de buurt bevinden, of er spraakondersteuning beschikbaar is, en of getrainde medewerkers assistentie kunnen verlenen.

Deze vernieuwing is een treffend voorbeeld van een organisatie die voldoet aan de aankomende Europese toegankelijkheidseisen voor digitale producten en diensten.  Wil je meer weten over de wettelijke toegankelijkheidseisen van geldautomaten? Bekijk hier het webinar over geldautomaten.

Naar overzicht nieuwsberichten