Close-up zwart wit foto van Kim. Een lachende jonge vrouw met lang donker haar en een bril

Kim Denie: uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van website niet toegankelijk is

‘Ik voel mij soms alleen’, dat zegt Kim Denie, student politicologie en sinds enige tijd (tijdelijk) visueel beperkt. Voor mensen met een beperking kan online shoppen lastig zijn. Uit onderzoek van de vijftien grootste Nederlandse webwinkels blijkt dat slechts iets meer dan de helft van sites is ingericht op mensen met een beperking.

Onderzoek 15 grootste webwinkels

Kim heeft beperkt zicht en deed mee aan een jaarlijks onderzoek van webbureau Level Level om te kijken of webwinkels toegankelijk genoeg zijn. Dat was niet altijd het geval. “Het maakt het soms lastig om mee te draaien in de maatschappij”, vertelt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het fragment van de uitzending is onderaan deze pagina te bekijken.

Niet toegankelijk… dan bestel ik gewoon niet

Als het Kim niet lukt om kleding of schoenen te kopen, dan “bestel ik gewoon niet”. Dat maakt het extra lastig als het gaat om belangrijke hulpmiddelen die zij nodig heeft voor haar zicht. “Het is moeilijk als dat niet lukt. Dan voel ik mij soms alleen. Ik heb ook geen zin om altijd om hulp te vragen.” Kim heeft op haar computer speciale software geïnstalleerd voor haar zicht. Het probleem dat zij vaak ervaart is dat niet alle websites daarop zijn ingericht. “Soms kan ik de producten niet bekijken en kan ik niet bestellen. Ik kom dan niet aan mijn boodschappen.” Zij adviseert de designers die de websites ontwikkelen het een en ander in te bouwen. “Zodat de website toegankelijk is en blijft. Daar zit de sleutel om ervoor te zorgen dat iedereen online mee kan doen.”

Generatieve AI

“Wij hebben als overheid afgesproken dat websites goed leesbaar en voorleesbaar zijn. Dat ze voor mensen met een beperking goed gebruikt kunnen worden. Dat is soms belangrijker dan iets willen kopen”, zegt demissionair staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen tijdens de uitzending bij Goedemorgen Nederland. Van Huffelen zegt dat zij bij het bouwen van (overheids)websites mensen erbij betrekt die slecht zicht hebben of moeite hebben om teksten te verwerken. “Wij hebben daar eisen voor opgesteld en die zijn openbaar. Die kunnen webwinkels ook gebruiken, om te zorgen dat hun website toegankelijk wordt voor iedereen.” De bewindsvrouw denkt dat generatieve AI hier ook goed kan helpen als hulpmiddelen om online shoppen toegankelijk te maken voor iedereen.

Bron: Uitzending 18-1-2024 – Goedemorgen Nederland

Naar overzicht nieuwsberichten