Foto van een voorgevel van een bloemenzaak waar verschillende soorten en kleuren bloemen voor staan

Deelnemers en wethouders aan het woord over de MKB Toegankelijke Route

Momenteel zijn we de ‘MKB Toegankelijke Route’ op verschillende manieren aan het afsluiten. Afgelopen maanden zijn er binnen het initiatief in totaal 446 ondernemingen in 22 winkelgebieden getoetst op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Momenteel zijn er 39 bronzen en 40 zilveren keurmerken van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijk uitgereikt. Dit is uiteraard een momentopname. Het aantal zal de komende periode na nieuwe meetmomenten verder toenemen. We blijven de deelnemende ondernemers begeleiden om te komen tot minimaal het basisniveau toegankelijkheid. Zowel Ondernemers, ondernemersverenigingen, belangenorganisaties en gemeenten zijn erg enthousiast. De ‘MKB Toegankelijke Route’ heeft aangezet tot ambitieuze toekomstplannen voor alle partijen.

Openbare ruimte

De bereikbaarheid van de locaties is afhankelijk van de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Over het algemeen zijn er gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig, bankjes om uit te rusten en zijn trottoirs breed genoeg. Voorkomende hindernissen zijn stoepranden zonder opritje, oneffenheden in stoepen en oversteekplaatsen en obstakels zoals fietsen en reclameborden. Parkeervakken zijn niet altijd ruim genoeg om met een rolstoel uit te stappen. Zitbankjes hebben vaak wel een rugleuning, maar geen armleuningen.

Deelnemers aan het woord

Bij een aantal gemeenten hebben we tijdens een werkbezoek een video-verslag gemaakt.

Almelo

Wethouders Jan Martin van Rees en Eugène van Mierlo zijn enthousiast: “Almelo is een heel gastvrije stad en wat we belangrijk vinden is dat iedereen mee kan doen of je nu een handicap hebt of niet.” Voor ondernemer Luna Eektimmerman en Wendy Paus (eigenaar Torino) geeft het veel inzicht: “Net die paar kleine aanpassingen die je kan doen.” Bekijk onder deze tekst de video van de gemeente Almelo.

Assen

Wethouder Mirjam Pauwels: “We vinden het belangrijk om als stad inclusief te zijn voor al onze inwoners en dat betekent dat we moeten kijken naar al onze gemeentelijk besluiten”. Ondernemer Koen van Uden (eigenaar Vectorlab) heeft meegedaan aan de route “Omdat we vinden dat iedereen bij ons in de winkel zonder hulp binnen zou moeten komen, dus zelfstandig.” Bekijk onder deze tekst de video van de gemeente Assen.

Tubbergen

Wethouder Hilde Berning-Everlo: “Hoe mooi zou het zijn als we in de komende jaren toewerken naar de meest toegankelijke gemeente van Nederland”. Ondernemer Martijn Oosterik (Groentehal Oosterik) sluit zich hier volledig bij aan bij het belang van toegankelijkheid: “Een winkel moet bereikbaar zijn voor iedere consument”. Bekijk onder deze tekst de video van de gemeente Tubbergen.

Schagen

Wethouder Sigge van der Veek: “we hebben nu een prachtige lokale inclusieagenda liggen”. Onder andere ondernemer Bodine Kooistra (eigenaar Bloem&) heeft het zilveren keurmerk mogen ontvangen. Bekijk onder deze tekst de video van de gemeente Schagen.

Bergen- Egmond aan Zee

Wethouder Erik Bekkering: “Over vijf jaar zijn wij misschien wel de meest toegankelijke, de meest inclusieve gemeente van Nederland”. Manager van Egmond Plaza, Dagmar Bouwstra sluit zich hier bij aan: “dat de klanten met een beperking ook gewoon leuk en zorgeloos kunnen winkelen”. Bekijk onder deze tekst de video van de gemeente Bergen – Egmond aan Zee.

Naar overzicht nieuwsberichten