Kees Hoekstra: “Ik besloot zelf in actie te komen”

Kees Hoekstra is oprichter van de initiatieven ‘Vliegen met autisme’ en ‘I am not just a label’. Als vader van een autistische dochter, ontwikkelde hij het ‘Sunflower Keycord’, een discreet gedragen keycord (of polsbandje) dat dient als herkenning van een persoon met een verborgen beperking. “Steeds meer instanties, bedrijven en hun personeel herkennen en erkennen het Sunflower Keycord”.

In 2016 is hij gestart met het project ‘Vliegen met autisme’. Als vader van een dochter met autisme en werkzaam bij de KLM, liep hij vaak tegen problemen aan die mensen met autisme ondervinden bij het maken van een vliegreis.

Prikkels leiden vaak tot overprikkeling

“De vele prikkels leiden vaak tot overprikkeling met vervelende gevolgen. Vaak is het gedrag van deze groep mensen wat afwijkend op het moment dat zij angstig of overprikkeld zijn. Vliegveldpersoneel en ook medeklanten weten dan niet hoe men moet reageren en zien alleen een ‘raar’ persoon, ofschoon de persoon in kwestie er niets aan kan doen. Het helpt enorm als het personeel weet dat het gaat om een passagiers met een verborgen beperking. Door rustig te reageren, begrip te tonen en hulp te bieden wordt veel ellende voor beide partijen voorkomen. Omdat ik alle reacties van passagiers met autisme, zowel volwassen als gezinnen met kinderen met autisme herkende, besloot ik in 2016 zelf in actie te komen”, legt Kees uit. “Sinds die tijd heb ik op Schiphol Airport veel veranderingen kunnen verwezenlijken, zodat vliegen vanaf Amsterdam voor mensen met autisme een stuk makkelijker is geworden”.

Een succesvolle introductie in Engeland

“Op de Londense luchthaven Gatwick werd in 2016 het ‘Sunflower Keycord’ geïntroduceerd. Dit keycord is specifiek voor passagiers met een Hidden Disability, met andere woorden een niet zichtbare beperking. Je kunt hierbij denken aan autisme, dementie, Alzheimer maar ook PTSS of doofheid en andere niet zichtbare handicaps. In Engeland is het ‘Sunflower Keycord’ op de meeste luchthavens succesvol in gebruik, maar ook bij de spoorwegen, supermarkten en bijvoorbeeld de winkels van Marks & Spencer”.

Foto van een sunflower keycord

Het succes van het keycord in Engeland heeft mij enorm gemotiveerd

De benadering is nu heel anders

“In 2019 is het mij gelukt om Schiphol Airport te overtuigen en ook te starten met het gebruik van het ‘Sunflower Keycord’. Het particuliere initiatief ‘I am not just a label’ werd een feit! Passagiers met een verborgen beperking geven aan, dat door het dragen van het keycord of polsbandje het verschil enorm is, hoe men door onder andere security en douane benaderd wordt”.

Het ‘Sunflower Keycord’ wordt discreet en vrijwillig gedragen

“Inmiddels is er zo veel vraag naar het ‘Sunflower Keycord’ dat we het project verder uitrollen over Nederland en doorvoeren naar alle andere vormen van transport, zoals bus en trein maar ook naar bedrijven, winkels en met name supermarkten. Het keycord of polsbandje wordt discreet op vrijwillige basis gedragen. Voor de duidelijkheid, het dragen ervan geeft geen privileges ten opzichte van andere klanten, het gaat hier vooral om herkenning en erkenning”, legt Kees uit.
Foto van een sunflower polsbandje

Informeer uw personeel over de betekenis van het keycord

Een tip aan ondernemers: “Wat zou het mooi zijn als deze steeds grotere groep mensen een enorme stap voorwaarts kan zetten als uw personeel bekend is met het ‘Sunflower Keycord’. Ik zou u daarom willen vragen uw personeel te informeren, de betekenis van het keycord uit te leggen en duidelijk te maken wat uw personeel, in geval van een situatie, zou kunnen betekenen voor deze klanten. Ik ben van mening dat het voor een onderneming een prachtig signaal is naar de doelgroep toe. Tevens is het een belangrijke stap naar integratie van klanten waar winkelen regelmatig een zware belasting voor is”, aldus Kees Hoekstra.

Wil je meer weten?

Stuur een mail naar iamnotjustalabel@kpnmail.nl
Of bekijk de website www.iamnotjustalabel.nl

Naar overzicht ervaringen

Webinar: MKB Toegankelijke Routes in de Binnensteden – 23 mei

Paul van Workum: “Ook apps horen voor iedereen toegankelijk te zijn”

Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften aangenomen door Eerste Kamer