Drempelhulp

Een drempel bij de entree van je pand kan er al voor zorgen dat klanten met een (lichte) beperking niet terecht kunnen in jouw winkel of (horeca)bedrijf. Dat is zonde! De oplossing is eenvoudig te realiseren. Als het mogelijk is, verwijder of verlaag de drempel. Dat is de beste oplossing. Lukt dat niet, dan helpt deze informatie je op weg. Zodat ook jouw bedrijf voor meer mensen beter toegankelijk wordt.

Wat is een drempelhulp?

Een drempelhulp wordt als hulpmiddel gebruikt om de afstand tussen de grond en de drempel te overbruggen. Door de drempelhulp wordt het hoogteverschil opgeheven en is je bedrijf beter toegankelijk. Ook hoge drempels kunnen door een drempelhulp verdwijnen. Een oprijplaat of hellingbaan kan grotere hoogteverschillen overbruggen.

Waarom is toegankelijkheid belangrijk?

Zelfs een onopvallende drempel van slechts 2 centimeter hoog kan al een belemmering zijn voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn. Een drempelhulp maakt je bedrijf voor een grote groep bezoekers toegankelijker én veiliger. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelgebruikers, scootmobiels en klanten met een rollator. Deze groep mensen wordt door de vergrijzing alleen maar groter. Maar denk ook aan mensen die slechter ter been zijn, een beperkt zicht hebben of aan mensen met kinderwagens of buggy’s.

Een duurzame investering

De investering in een drempelhulp is relatief laag, éénmalig en de drempelhulp gaat jaren mee. De aanwezigheid van een juiste drempelhulp of hellingbaan maakt het voor mensen met een beperking mogelijk om zelfstandig je zaak te betreden. De kosten van een drempelhulp variëren van € 25,= tot enkele honderden euro’s. Dit is vooral afhankelijk van materiaal, omvang en soort drempelhulp. Drempelhulpen en hellingbanen zijn er in vele soorten en maten. Maar welke uitvoering is nu geschikt voor jouw situatie?

De kosten voor een drempelhulp variëren van 25 euro tot enkele honderden euro’s. Daar krijg je wel wat voor terug: je bent toegankelijk voor een grotere groep klanten en gasten. Dat kan een hogere omzet en veel goodwill opleveren.

Hoe kies je een drempelhulp?

De keuze voor een drempelhulp is afhankelijk van de hoogte en breedte van de drempel en van de lengte van de uitloop (de ruimte voor de drempel). Meet deze maten goed op, zet ze indien mogelijk in een tekening en maak ook een foto van de drempel, zodat de leverancier je goed kan adviseren. Verder is belangrijk of je de drempelhulp binnen of buiten wilt plaatsen en of het om een permanente of verplaatsbare drempelhulp gaat. Je kunt de leverancier uiteraard ook vragen langs te komen voor het inmeten van een drempelhulp op maat.

Zorg ervoor dat de drempelhulp of oprijplaat tenminste net zo breed is als de deur of doorgang met een minimum van 80 centimeter. Het is belangrijk dat de drempelhulp of oprijplaat een draagvermogen heeft van 300kg zodat hij ook geschikt is voor klanten met een elektrische rolstoel. Het voordeel van een drempelhulp die permanent nagelvast gemonteerd kan worden is dat je niet in de gaten hoeft te houden of deze de hele dag goed blijft liggen. Zorg voor een antislip bewerking om valpartijen te voorkomen.

Denk er ook aan dat een drempel, vaak aan beide kanten (buiten én binnen), voor een hoogteverschil zorgt. Wanneer dit het geval is, zijn er twee drempelhulpen nodig.

Indien er onvoldoende ruimte aanwezig is om een permanente en nagelvaste drempelhulp of hellingbaan te plaatsen, dan is een verplaatsbare variant het alternatief. Zorg dan voor een bereikbare en bedienbare bel/intercom. Plaats hierbij een duidelijk bordje met bijvoorbeeld een rolstoelsymbool. Hierdoor weten klanten of gasten met een beperking dat ze ondanks de drempel wel naar binnen kunnen. Via de bel of intercom geeft men een seintje, zodat de drempelhulp geplaatst kan worden. Hiermee ben je – binnen de mogelijkheden – toch zo gastvrij mogelijk.

Drempelhoogte Helling / Verhouding Lengte / Uitloop
Hoogteverschil 0 – 5 cm Helling max. 20% oftewel 1 : 5 De lengte van de drempelhulp is tenminste 5 keer de hoogte.
Hoogteverschil 5 – 10 cm Helling max. 17% oftewel 1 : 6 De lengte van de drempelhulp is tenminste 6 keer de hoogte.
Hoogteverschil 10 – 25 cm Helling max. 14% oftewel 1 : 7,5 De lengte van de drempelhulp is tenminste 7,5 keer de hoogte.

Voorbeelden van drie soorten drempelhulpen

Standaardmaten drempelhulp
Traanplaat of rubber
Kant-en-klaar voorziening

Een standaardformaat drempelhulp van traanplaat

Modulaire drempelhulp
Bestaat uit losse onderdelen
Flexibel
Eenvoudig in elkaar te zetten

Verplaatsbare opijplaten
Ook geschikt voor grote hoogteverschillen
Compact en vaak opvouwbaar
Op meerdere locaties te gebruiken. Let hierbij op dat de oprijplaat altijd één geheel vormt (dus niet  twee losse platen

Iemand in een rolstoel rijdt over een verplaatsbare oprijplaat

Ervaringen van ondernemers

Marieke Verhees: ‘Dankzij een op maat gemaakte oprijplaat kan iedereen nu zelfstandig de winkel in.’

Theo Hagethorn: ‘Met weinig inspanning kon ik al veel verbeteren. Zoals een plaatje over een drempel.’