Drempelhulp

Moeten klanten een drempel over om jouw winkel of horecabedrijf binnen te komen? Kijk dan allereerst of het mogelijk is om de drempel te verwijderen of te verlagen. Lukt dat niet, dan helpt deze informatie je op weg om voor veel meer mensen beter toegankelijk te worden.

Wat is een drempelhulp?

Een drempelhulp is een hulpmiddel voor het gelijk maken van drempels. Het hulpmiddel wordt gebruikt om de afstand tussen de grond en de drempel te overbruggen, waardoor het hoogteverschil van de drempel opgeheven wordt. Ook hoge drempels kunnen door een drempelhulp verdwijnen. Een oprijplaat kan grotere hoogteverschillen overbruggen.

Waarom is deze eenmalige (beperkte) investering belangrijk?

De meeste winkels en horecabedrijven hebben een drempel bij de entree. Zelfs een onopvallende drempel van slechts 2,5 cm kan al belemmerend zijn voor mensen die slecht ter been zijn of rolstoelafhankelijk zijn. Bovendien wordt de groep ouderen snel groter en lopen zij meer risico’s om te vallen. Een drempelhulp maakt je bedrijf voor een grote groep bezoekers toegankelijker en veiliger: rolstoelgebruikers, scootmobiels, mensen met kinderwagens of buggy’s, klanten met een rollator, mensen die slechter ter been zijn of een slechter zicht hebben.

Een investering in een drempelhulp is relatief laag, eenmalig en de drempelhulp gaat jaren mee. Deze investering wordt vaak in korte tijd terugverdiend, want mensen met een beperking zijn vaak loyale klanten. De kosten van een drempelhulp variëren van € 25 tot enkele honderden euro’s. Dit is vooral afhankelijk van materiaal, omvang en vorm (1, 2 of 3-zijdig) en of de drempelhulp binnen of buiten wordt geplaatst. Heb je een doorsnee drempel die niet erg hoog is? Dan kun je voor een beperkt bedrag een kant en klare drempelhulp via internet bestellen. Het aanbod is groot, dus schroom niet om contact op te nemen met een leverancier voor advies.

De kosten voor een drempelhulp variëren van 25 tot enkele honderden euro’s. Daar krijg je wel wat voor terug: je bent toegankelijk voor een grotere groep klanten en gasten. Dat kan een hogere omzet en veel goodwill opleveren.

Hoe kies je een drempelhulp?

De keuze voor een drempelhulp is afhankelijk van de hoogte en breedte van de drempel en van de lengte van de uitloop (de ruimte voor de drempel). Meet deze maten goed op en zet ze bij voorkeur in een tekening. Maak ook een foto van de drempel, zodat de leverancier je kan adviseren. Ga minimaal uit van een 1:6 verhouding (hoogte : uitloop). Dat betekent dat een drempelhulp voor een drempel van 3cm hoog, minimaal 18cm lang (uitloop) moet zijn. Een drempelhulp met een relatief langere uitloop (1:10 bijvoorbeeld) is minder steil en daardoor eenvoudiger te overbruggen met bijvoorbeeld een rolstoel.

Drempelhoogte Verhouding Uitloop
3cm 1 : 6 18cm
3cm 1 : 10 30cm

Verder is belangrijk of je de drempelhulp binnen of buiten wilt plaatsen en of je een permanente of verplaatsbare drempelhulp wilt. Je kunt de leverancier uiteraard ook vragen langs te komen voor het inmeten van een drempelhulp op maat.

Vier soorten drempelhulpen

Standaardmaten drempelhulp
Traanplaat of rubber
Kant-en-klare voorziening
Geschikt voor 3-15 cm hoogteverschil
(3-6 cm / 6-9 cm / 9-12 cm / 12-15 cm)

Een standaardformaat drempelhulp van traanplaat

Modulaire drempelhulp
Bestaat uit losse onderdelen
Flexibel
Eenvoudig in elkaar te zetten

Drempelbrug of schuifpui
Kant- en klare voorziening
Geschikt voor kleine hoogteverschillen
Maat moet kloppen (minder flexibel)

Een drempelbrug

Verplaatsbare oprijplaten of oprijgoten
Ook geschikt voor grote hoogteverschillen
Compact en vaak opvouwbaar
Op meerdere locaties te gebruiken

Iemand in een rolstoel rijdt over een verplaatsbare oprijplaat

Ervaringen van ondernemers

Marieke Verhees: ‘Dankzij een op maat gemaakte oprijplaat kan iedereen nu zelfstandig de winkel in.’

Theo Hagethorn: ‘Met weinig inspanning kon ik al veel verbeteren. Zoals een plaatje over een drempel.’