Fragment van man in rolstoel

Lift mee op de aandacht voor de Week van de Toegankelijkheid 2019

Van 7 t/m 11 oktober is de jaarlijkse Week van de Toegankelijk. Hét moment om aan de slag te gaan met een betere toegankelijkheid van je winkel of bedrijf. Waarom? Omdat je zo’n 15% klandizie misloopt als je bedrijf niet geschikt is voor mensen met een beperking. Bovendien staat in de wet dat in principe iedereen – ook mensen met een beperking – toegang moet kunnen krijgen tot jouw winkel. Moeilijk? Met – vaak verrassend – eenvoudige aanpassingen kun je al veel verbeteren. We geven je alvast 4 tips om mee te liften op de Week van de Toegankelijkheid.

Tip 1: Organiseer een actie of activiteit tijdens de Week

Dit kan een activiteit zijn gericht op mensen met een beperking (bijvoorbeeld mensen met een rolstoel, scootmobielers, blinden, mensen met een assistentiehond), maar ook op een breed publiek. Je kunt dit individueel doen, maar natuurlijk ook samen met buurbedrijven. Hiermee laat je actief zien dat je toegankelijk wilt zijn voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale koopavond (met hapje, drankje, muziek, …) waarbij je alles uit de kast trekt om mensen met een beperking van dienst te zijn. Op de website van de Week van de Toegankelijkheid lees je wat andere ondernemers gaan doen. Je kunt hier ook je eigen actie aanmelden.

Tip 2: Neem de toegankelijkheid onder de loep

Aan de hand van een schouwlijst kun je zelf de toegankelijkheid van je winkel beoordelen. Interessant om samen met je medewerkers te doen tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Je kunt natuurlijk ook een aantal mensen met een beperking uitnodigen in je bedrijf om de toegankelijkheid te beoordelen. Ken je zelf geen mensen, neem dan even contact op met IederIn of met het lokale gehandicaptenplatform. Je kunt dit natuurlijk ook combineren met tip 1!

Tip 3: Organiseer een themabijeenkomst

Samen met de ondernemersvereniging kun je een bijeenkomst voor de ondernemers in jouw winkelgebied organiseren over toegankelijkheid. Je kunt veel van elkaar én van experts hierover leren. Je kunt dan ook gezamenlijk naar de openbare ruimte kijken. Er zijn diverse partijen die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld IederIn of Ongehinderd.

Tip 4: Doe inspiratie op

Op deze website vind je veel praktische tips én ervaringen van andere ondernemers. Neem de tijd om de site eens grondig door te nemen en laat je inspireren!

Website Week van de ToegankelijkheidPoster Week van de Toegankelijkheid

Naar overzicht nieuwsberichten