Logo Raak Stimuleringsprijs

Winnaars RAAK Stimuleringsprijs 2019 bekend

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Nederlandse musea die nog geen specifiek programma hebben voor mensen met een visuele beperking worden uitgedaagd mee te dingen naar de RAAK Stimuleringsprijs. Inmiddels zijn de winnaars van 2019 bekend. 

De winnaar van de RAAK Stimuleringsprijs 2019 is: ‘Het heelal binnen handbereik’. Een programma van het Sonnenborgh Museum – Sterrenwacht in Utrecht. In dit museum kun je het heelal ervaren. De planeten zijn letterlijk te voelen en de sterren zijn te horen.

Museum Land Art Delft is met ‘De Luisterbankjes’ tweede geworden. De twaalf Luisterbankjes zijn in samenwerking met Hortus Oculus (Tuin der Blinden) gemaakt. Dit is een belevingstuin met beeldende kunst voor zowel mensen die kunnen zien, als slechtziende of blinde mensen. De bankjes spelen verhalen af, ingesproken door jongeren, over het groene landschap en de grote kunstwerken.

De derde prijs ging naar Museum Kaap Skil op Texel. Hier laten ze je met ‘Duik in het donker’ levensechte replica’s van opgedoken topstukken aanraken. De stemmen van de duikers nemen je daarbij in 3D-audio mee op hun ontdekkingstocht terug in de tijd.

Naar overzicht nieuwsberichten